Van-e élet a műanyag nélkül?

hristine Jeavans, a BBC újságírónője bejelentette, hogy egész augusztus hónapban nem vásárol és nem fogad el semmit, amiben a műanyagnak a legkisebb része is megtalálható. Tapasztalatait egy blogon teszi közzé.

Az újságírónő nem vásárol félkész, vagy kész ételeket, elvihető kávét, semmi olyan folyadékot, amelyet műanyagüvegben árusítanak. Ezenkívül újrahasznosítja 18 hónapos gyermekének használt pelenkáit - adta hírül a La Republica című olasz napilap.

A sokféleképpen hasznosítható higiénikus, gazdaságos, tartós műanyag valószínűleg a történelem egyik legnagyobb találmánya. Fontos szerepe van a technológiában és millió más területen. Kiterjedt felhasználása azonban a planétánkat szennyező szemét legkülönbözőbb formáit is adja.

Olyan szigeteknek, mint a Midway vagy a Hawaii, mivel a Csendes-óceánban vannak, még érintetleneknek kellene lenniük, azonban a víz, a teknősök és más tengeri állatok szerencsétlenségére tele vannak műanyagdarabokkal.

Az ENSZ környezetvédelmi programjának becslései szerint a Föld óceánjának minden négyzetmérföldjén több mint 46 ezer plasztiktöredék lebeg. A halak a műanyagot gyakran eleségnek nézik, megeszik és ez veszélyes az emberre is, ha a feltálalt halban visszakapja hulladékát.

Elméletben sok házi műanyagot lehetne újrahasznosítani, a valóságban azonban a helyi hatóságok egy része csak a műanyag üvegek összegyűjtését szervezi meg. Csupán 38 százalékát hasznosítják újra, a többit elégetik.Christine Jeavans kísérletét sok olvasó támogatja, biztató üzeneteket küldenek neki.
Forrás: MTI