Megvan az örök élet titka

Egy állítólag tizenhat éves lány nyerte a felemáskorlát aranyérmét a pekingi olimpián. Állítólag. Mert valahogy ezt senki sem hiszi el. A korhatár éppen tizenhat év. He Ke-hszin pedig éppen tizenhat éves korára ért be annyira, hogy világelső legyen. Hiszi

Ez most vicc vagy komoly? Mert viccnek kicsit erős. Az, hogy egy tízéves lánynak olimpiai aranyat adnak, akkor nem zavarna, ha az apuka adná a kezébe otthon. Vagy csokiból kapna egyet vásárfiaként e zsebeházi búcsún. De hogy azért akasszák a nyakába mert ő a világ legjobb felemáskorlátozója, az, mint már említettem kicsit erős.

Hivatalosan tornában csak 16 év felettiek nevezhetnek be a versenyekre. Na de ez Kína, és a lány természetesen kínai. Ilyen formán pedig minden elképzelhető, ami nem derül ki. A hivatalos információk szerint például a helyi hatóságok megvizslatták He Ke-hszin útlevelét, de ott is a 16 év állt. Na most kérdem én: egy kommunista országban mennyi időbe telik leszólni a kollegáknak, hogy „ugyan állítsatok már ki egy útlevelet ennek a nyolcéves kislánynak, de 16 legyen benne, és megnyeri nekünk az olimpiát.”

Szóval ennél szemtelenebb dolgot ritkán láttam. (Najó, az álénekes kislány a megnyitón hasonló volt.) Nincs ember a földön, aki ezt a lányt tizenhatnak nézi. Ha nagyon megeröltetjük a fantáziánkat, akkor vasággyal együtt tizenhárom.

A másik lehetőség sokkal szomorúbb. De mint már többször kifejtettem, az aranyakért Kínáról bármit el tudok képzelni. Be kell mutatniuk a sikeres kommunista ország képét minden áron. Szóval, ha teszem fel mégiscsak igazuk van a kínaiaknak és ez a babaarcú kislány tizenhat éves, akkor valami nagyon furcsa szerrel érték el, hogy így nézzen ki. Voltak anno olyan NDK-s sportoló lányok, akik mára már kedves középkorú apukák. Nem szeretném elképzelni, mi lesz ebből a kínai kislányból, ha felnő. Ha felnő egyáltalán… mert még az is lehet, hogy a kínaiak megtalálták az örök élet titkát. És akkor ez a lány nemhogy tizenhat, de nyolcvannégy éves.

Egyébként meg el kellene törölni mindenféle korhatárt. És kisiskolások zsákolnának a kosárpályán, a kéziseket a kétperces kiállítások alatt újra lehetne pelenkázni, a súlyemelők bébipapit kapnának uzsonnára, az óvodás magasugrók két gyakorlat között lendkerekes autókkal játszadoznának, a vízilabdás kislánykák úszógumikkal harcolnának a gólokért, a bokszoló apróságok meneteinek végét béka-alakú csörgő jelezné, a focimeccseket pedig a túl nagy pálya miatt videojátékon döntenék el.