Idegenvezető lovagok

XII. századi, illetve reneszánsz öltözékben kalauzolják a vendégeket a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen, valamint III. Béla és felesége, Antiochiai (Chatillon) Anna szarkofágjainál a III. Béla Lovagrend tagjai - közölte az MTI-vel a Szent István Király

A Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságával kötött megállapodás alapján a lovagok augusztusban, vasárnaponként angol és német nyelvű idegenvezetést tartanak a történelmünk első fél évezredében Székesfehérvárott, a középkori királyi bazilikában eltemetett királyok földi maradványait is őrző emlékhelyen.


Emellett augusztus két szombatján - legközelebb augusztus 31-én - a székesegyház altemplomában, III. Béla és hitvese vörös márvány koporsójánál mondják el a királysírok megtalálásának történetét, a feltárásuk utáni históriájukat, s ismertetik meg az érdeklődőkkel történelmünk Székesfehérvárhoz kötődő eseményeit.


A székesfehérvári III. Béla Lovagrend több éve rendez történelmi-kegyeleti szertartásokat a Nemzeti Emlékhely területén, megemlékezve a Fehérváron eltemetett királyok halálának évfordulójáról.

Forrás: MTI