Három magyar alkotás a montreáli filmfesztiválon

Moldoványi Ferenc Another Planet - Másik bolygó és Gigor Attila A nyomozó című filmjeit, valamint Sipos József Eszter hagyatéka című mozgóképét is meghívták a csütörtökön kezdődő montreáli filmfesztiválra - közölte a Magyar Filmunió munkatársa az MTI-vel.

Papp Csaba Zoltán tájékoztatása szerint a planétánk rejtett arcait gyereksorsokon keresztül felfedő Another Planet - Másik bolygó című munkát a csütörtöktől szeptember 1-ig tartó kanadai fesztiválon láthatja először a nemzetközi közönség. A kreatív dokumentum-játékfilm fényképezésért Máthé Tibor a 39. Magyar Filmszemle operatőri díját nyerte el.

Gigor Attila A nyomozó című filmjének első Európán kívüli vetítését is a montreáli seregszemlén tartják. A nemzetközi közönség előtt júliusban Karlovy Varyban nagy sikerrel debütált thriller a montreáli mustra európai filmválogatásába kapott meghívást.

Sipos József rendező-producer Márai-adaptációja, az Eszter hagyatéka az elsőfilmesek versenyébe kapott meghívást. A festői szépségű Balaton-felvidéken Gózon Francisco által fényképezett Márai-klasszikus főbb szerepeiben Nagy-Kálózy Eszter, Törőcsik Mari és Cserhalmi György látható.

Az Eszter hagyatéka a legjobb elsőfilmnek járó díjért kel versenyre a kanadai nagyvárosban.
A montreáli filmfesztivál a nemzetközi produceri szövetség (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 12 nemzetközi filmverseny egyike; a tíz nap alatt öt kontinensről érkező csaknem félezer mozgóképet mutat be.

A World Film fesztivál idén a magyar származású Tony Curtis előtt tiszteleg, a mesterkurzust a világhírű amerikai rendező Brian de Palma tartja. A magyar filmek vetítéseit az alkotók jelenlétében tartják Kanada kulturális fellegvárában.
Forrás: MTI