Az ország tortája

Az Ország Tortája címet az idén a Szatmári szilva torta érdemelte ki a Magyar Cukrásziparosok Országos Egyesülete pályázatán. Ezen az "édes" versenyen az agárdi kajszibarack pálinka, illetve a borkrém torta végzett a második és a harmadik helyen a szakmai

A receptek elég bonyolultak és mindegyikben találhatók profik által használt anyagok, ám a jól sütő háziasszonyok mégis megbirkózhatnak a feladattal. Amikor az MTI munkatársa a receptek után érdeklődött, Pataki János, a Magyar Cukrásziparosok Országos Egyesületének elnöke azért megjegyezte: "nem biztos, hogy az ünnepi sütemények ugyanolyan szépek lesznek", mint ahogyan a www.cukraszat.net weboldalon láthatók.

A mesterek ugyanis olyan adalékanyagokkal és félkész termékekkel dolgoznak, amelyek nem fordulnak elő gyakran a háztartásban. Például a kajszibarack pálinka torta krémjéhez "KESSKO Sárgabarack fixfertig" lenne a legpraktikusabb, de nem jellemző, hogy ilyet tartanának a háziasszonyok a kamrájukban.

Az idei győztes tortához előbb fel kell kockázni 0,34 kiló aszalt szilvát, majd egy edényben vizet forralni. A gyümölcsöt addig kell a vízben hagyni, míg felpuhul, de nem szabad megfőzni. A megpuhult aszalványt leszűrés után hideg vízben kell megfürdetni. Ismételt leszűrés után beleöntik a szilvát egy üstbe, és meglocsolják 6 centiliter Casino rummal.

Három egész tojásba bele kell kaparni egy egész rúd vanília belsejét. Tizenkét deka vajat nagyon finomra habosít ezután a háziasszony, majd hozzáadja a tojásos masszát, vigyázva, nehogy összefusson a keverék.

A habos keverék ezután "házasodik" össze a rumos szilvával és jöhetnek az úgynevezett szárazanyagok, azaz 0,14 kiló liszt, sütőpor, fahéj és reszelt citromhéj. Egynemű masszává kell keverni az egészet (de nem szabad nagyon sokáig keverni, mert túl tömör lesz, figyelmeztetnek a mestercukrászok), majd három adagra osztani.

Egy-egy adag tésztaalapanyagot sütőlemezen 210 fokon, 10 percig sütnek. Ha kisültek a tésztalapok, a tetejüket meg kell hinteni cukorral, majd megfordítani. Ezután következik a 3 centiliter cukorszirupba öntött 3 centiliternyi szilvapálinka, amivel meg kell locsolni a tésztalapokat. Az egyik krémcsík tölteléke csokoládé, a másiké marcipán krém lesz. A torta tetejét marcipánkrémmel borítják be és csokoládékrémmel pöttyözik, amelyet kissé széthúznak, hogy márványos legyen a kész műremek.

Három óra hűtés után tejszínhabbal, aszalt szilvával és citromfű bóbitákkal vidámítják a 16 szeletes, zamatos torta tetejét, az oldalát pedig mandulaszeletkékkel borítják.

A www.cukraszat.net honlapon megtalálható a másik két torta receptje és fotója is, a tavalyi kedvenccel, a madártejtortával együtt.

Augusztus 20-án a Kossuth téren, "Szent István király udvarában" is meg lehet kóstolni majd a tortát. A családi programokat kínáló rendezvényen délelőtt 11 órától az Ország Születésnapja alkalmából ünnepi áron lehet vásárolni a süteményből.

Azok a gyerekek, akik helytállnak a Kossuth téri vitézi tornában, és a helyszínen megszerzik az Ifjú Királyi Vitéz címet, délután ajándékba kapnak egy-egy szeletet a finom tortából.
Forrás: MTI