Valódi hungarikum: Roma Sátor a Szigeten

Az előítéletek miatt nincsen külön szponzora, mégis egyedülállóvá teszi a Szigetet a hetedik éve működő Roma Sátor a helyszín programját összeállító francia származású szervező szerint.

"A Szigeten kívül egy nagy nemzetközi zenei fesztivál sincs a világon, ahol külön megjelenik a roma kultúra" - mondta az MTI-nek Marina Pommier főszervező. "A roma szó miatt sajnos olyan Magyarországon működő cég sincsen, amely támogatná a programsorozatot" - tette hozzá.

Roma zenészeket főként a rétegzenére specializálódott kisebb-nagyobb világzenei- vagy dzsesszfesztiválokra, vagy a kifejezetten cigányzenei fesztiválokra hívnak meg. - "A megafesztiválok közé tartozó Szigeten viszont az Indiától Írországig régiónként más-más színeket mutató roma zenei kultúra egésze megismerhető. Ez az egyik tényező, ami különlegessé teszi a fesztivált" - mondta Pommier.

A sátorba ezren férnek be és este héttől hajnali háromig tart a program. Félházasnál kisebb látogatottságú koncert a programszervező szerint szinte nincsen, a közönségben pedig a többi helyszínhez képest nagyobb a külföldek aránya. "Tudják, hogy aki itt fellép, azt nagyon nehéz elcsípni más fesztiválon."

Vasárnap mások mellett egy igazi magyar gipsy all stars formáció, az Athe Sam Csapat adott koncertet. A leghíresebb magyar zenekarok, például a Szilvási Gipsy Folk Band és a Romano Drom vezetőiből összeállt együttes után a macedóniai Kocani Orkestar is fellépett. Ez volt az első balkáni rezesbanda, amelyet a nyugati hallgatóság megszeretett - mondta az estét záró francia Dj Tagada, aki szerint Nyugat Európában a Kocani és Goran Bregovic bandájának megjelenése óta a balkáni cigányzene hatalmas divat lett Nyugat Európában. "Most az a dolgunk, hogy ez ne csak néhány év alatt levonuló hullám legyen. Ezért kellenek az olyan helyek, mint a Roma Sátor a Szigeten" - mondta a párizsi klubok leghíresebb "cigány buli dj-je".
Forrás: MTI