Újabb rekord

Káposztás cvekedli rekord született pénteken délután a szegedi ligetben, Benke László Oscar-díjas mesterszakács és csapata egy mázsa tésztából és két mázsa vecsési savanyú káposztából több mint ezer adagot készített a hagyományos népi ételből a hatodik ne

Az óriás bográcsban egy óra alatt forrt föl a víz és további negyven-negyvenöt percre volt szükség ahhoz, hogy megfőjön a tészta, közben pedig a hatalmas serpenyőkben másfél órán át pirították a káposztát. Az étel elkészítésén négy szakács és négy kukta dolgozott.

Benke László elárulta, a jó káposztás cvekedli titka a minőségi alapanyagokban rejlik, a bográcsban nyolctojásos tésztát főztek, amely két-két és félszeres mennyiségű vizet vett föl. Az összekevert tésztát és káposztát a serpenyőkben még egy kicsit megpirították, majd tálalták. A káposztás cvekedlit ki-ki ízlése szerint sóval, borssal vagy cukorral ízesíthette.

A séf egy jó pohár hideg száraz fehér bort vagy rozét ajánlott az ételhez.

A mesterszakács elmondta, a káposztás cvekedli nem csak egytálételként fogyasztható, tölthetünk vele kacsát, oldalast vagy dagadót is. Azoknak, aki otthon fognak a cvekedli készítésbe, a szakács azt tanácsolta, az összekevert tésztát és káposztát tegyék egy hőálló tálban a sütőbe és pirítsák meg egy kicsit.

Az óriás bográcsos cvekedli főzés rekordnak számít, hiszen korábban csak félezer adagot készítettek egyszerre az ételből, most pedig ezer-ezerkétszáz tállal osztanak szét belőle a fesztivál megnyitójának látogatói között - közölte Benke László.