Ügyetlen gyerekből túlsúlyos felnőtt?

Azok a gyerekek, akiknek ügyetlen a kezük és gyengébb a koordinációjuk, nagyobb valószínűséggel válnak túlsúlyos felnőtté - állítják svéd és brit kutatók a British Medical Journal című szaklapban.

A stockholmi Karolinska Intézet és a londoni Imperial College kutatói a 11 ezernél több résztvevővel, 1958-ban indult brit Nemzeti Gyermekfejlődési Tanulmány adatait elemezték. A National Child Development Study (NCDS) kutatói az 1958-as év egy adott hetében született összes gyerek és szüleik körében végeztek különböző vizsgálatokat 1991-ig, a korosztály 33 éves koráig.

Mintegy nyolcezer gyerek kézügyességét hétéves korukban tanárok vizsgálták, tizenegyéves korukban pedig közel hétezer kiskamasznak emellett a koordinációját is tesztelte orvos.

A kutatók most meglepően sok összefüggést találtak a feljegyzett neurológiai problémák és az elhízás között. A tanulmány szerint a brit gyerekek közül a hét- és tizenegyéves korban legügyetlenebbeknek jóval nagyobb volt az esélye a felnőttkori elhízásra, mint a többieknek.

"Korábban azt feltételezték, hogy az elhízással kapcsolatos idegrendszeri eltérések mindegyike magából a túlsúlyból származik. Az eredmény azt jelzi, ez nem így van" - mondta Scott Montgomery, az egyik kutató.

A jelenség háttere még nem tisztázott, ám Montgomery szerint olyan tényezők befolyásolhatják, mint az anya terhesség alatti dohányzása, vagy a gyerekkori mozgáshiány. A sok és változatos mozgás fontos lenne a gyerekek finommotoros kontrolljának, ügyességének kialakulásához.

Forrás: MTI