Fellépett az Iron Maiden

Most már mindenki végleg megnyugodhat, az újpesti csendrendelet nem nyírta ki a Szigetet. A nulladik nappal tegnap elkezdődött a fesztivál, Európa egyik legnagyobb zenei bulija. Pont FM, heavy metál, Iron Maiden és életre szóló élmények. Meglátogattuk, be

Bejutás
K-híd
Az Óbudai-szigetre vezető, K-rácsozású szerkezettel épült hidat 1955-ben adták át. A közel 100 méteres fesztávú híd ferdén vezet a hajógyári Duna-ág felett.

A híd azzal a céllal épült, hogy a sziget déli részén levő – ma már nem működő – Hajógyár közvetlen vágány-csatlakozást kaphasson, emiatt íveli át a folyót – szokatlan módon – ferdén. A hídra vezető iparvágány a megszűnt Óbuda-Gázgyár állomás déli végén ágazott ki. Óbuda-Gázgyár állomásról észak felé ágaztak ki az Óbudai Gázgyárba üzemi vágányok, aquincumi deltavágányon keresztül pedig a 2-es vasútvonalon Esztergom felé és közvetlenül az Újpesti vasúti hídra is vezetett vágány. Dél felé a K-híd kiágazása után 1978-ig egy vágány becsatlakozott a Szentendrei HÉV vonalához. Az iparvágányokat a Gázgyár megszűnte után felszedték a 1990-es évek végén. Az állomásépület megmaradt (egy áruház zajvédő fala eltakarja).

A híd egy nyom szélességű, csak váltakozó irányú közúti forgalmat tesz lehetővé. Két oldalára 1973-ban épült keskeny járda. Állami tulajdonban van, építése óta komolyabban nem volt fejújítva.

Nyáron, a hídon át érkeznek a Sziget fesztivál látogatói, ezen a kultikus helyen forgatta Jovanotti a 'Mi fido di te' klippjét.

Forrás: Wikipedia
Valószínűleg sehol a világon nem lehetne jobban megoldani a Szigetre való eljutást, nagy részbe köszönhetően a BKV kiterjedt tömegközlekedési hálózatának. A HÉV-ről leszállva nem is volt akkora tömegnyomor (odafelé). Az első problémát az jelentette, amikor a jegykezelésben illetékes srácot alig sikerült egy másiknak elrángatnia a haverja mellől, szemmel láthatóan nem hatotta meg, hogy van, aki be szeretne jutni. Bejutás után a K-híd túloldalán még egy csomagvizsgálat, aztán elindulhatott az igazi akadályverseny: megtalálni a Nagyszínpadot.

Regisztráció

Az igen szerencsétlen módon megoldott irányjelző táblák túl jó hatással nem voltak a menetidőre, de megérkezve neki lehetett állni a sajtóregisztrációnak. (Ahol kellett volna irányjelzés, ott nem volt, ahol volt, ott nem lehetett eldönteni, hogy a három irányból az előre, hátra, s balra mutató nyilak után a balra lefelé mutató nyíl mit jelent). A regisztrációs pult mögötti leányzó kétségkívül rendkívüli képességekkel rendelkezik, már ami az egyszerre 3-4 dologra való figyelést illeti, de ez akkor sem vígasztalt senkit, hogy lassan halad a sor, s időre kell a Pont FM 88.1 sátrához érni.

Győztesek

Néhány szett (ingyen) csocsó után neki is álltunk a munkának. A Pont FM 88.1 jóvoltából több ember felkerülhetett a színpadra az Iron Maiden tagjai mellé vokálozni. Volt lehetőségünk beszélgetni, hát meg is tettük a szerencsésekkel:

Attila 1985-ben, gyerekként találkozott először az Iron Maiden Powerslave albumával. Zenész, számára a színpad nem idegen, de inspirálja a tudat, hogy a gyerekkori kedvenceivel lehet egy színpadon. „Köszönöm a Pont FM-nek, hogy valóra válhatott a gyermekkori álmom” – mondta.



Tibor 1984-ben volt először Maiden-koncerten, s azóta már külföldön is járt megnézni a legjobb zenekart. Kedvenc zenésze nincs, úgy jó a zenekar, ahogy van.

Ernő 1994-ben volt először Maiden-koncerten. 1988-ban ismerkedett meg a zenekarral, ami azért is emlékezetes számára, mert az első kazettáját kapta meg az Iron Maiden Number of the beat című albumának képében.

Zoli, az Iron Maidnem együttes frontembere is a kiválasztottak között volt. Sok koncert van a háta mögött, ezrek előtt játszottak már, ennek ellenére érez „némi drukkot”. Amint a színpadon áll elhiszi, hogy a rádió jóvoltából sikerült közel kerülni az együttes tagjaihoz, arról nem is beszélve, hogy közösen énekelheti velük a Heaven can waitet.



Andor egy Elvis-showműsor dobosa. 1988. augusztus 31-én kint volt az MTK pályán, s már akkor arra gondolt, látva a vokálosokat, hogy milyen fantasztikus lehet a színpadon lenni a Maidennel. „Húsz év eltelt, s most ott leszek. Ezt nem lehet szavakkal elmondani, nagyon jó érzés. Sose gondoltam volna, hogy a Pont FM ezt tényleg megoldja” – mondta Andor, majd folytatta: – „a saját műsorunk előtt nem izgulok ennyire”.

”Köszönöm a Pont FM-nek, köszönöm Istennek, köszönöm Adrian-nek, hogy ott lehetek azokon a deszkákon, amelyek az életemet jelentik” – mondta Arnold, aki biztos volt abban, hogy nyerni fog a pont FM játékában. Még nem tudja feldolgozni, majd jövő héten kérdezzük – mondta.

Róbert sosem szerepel emberek előtt, de nagyon várja, hogy felléphessen, mivel nagy rajongója a zenekarnak. 1981-ben találkozott először a Maidennel, s ’88-as magyarországi koncerten látta őket először.



Iron Maiden

Az Iron Maiden fellépése előtt Steve Harris lánya játszott, aki elgondolkodhatna azon, hogy érdemes-e számára énekelni. A Maiden utána zseniális volt, leszámítva a hangosítás – finoman szólva - hiányosságait. Ilyen szintű zenekarnál már az is gáz, ha az első számokkal áll be a banda, de hogy még a végén is hol hangosodott, hol halkult Dickinson hangja… A győzteseinknek pár perces színpadi lehetőség jutott, amire alighanem életük végéig emlékezni fognak.