Kenyérünnep

Orosháza-Gyopárosfürdőn rendezik meg az V. Európai Kenyérünnepet augusztus 19-én és 20-án. A rendezvényről Budapesten tartottak sajtótájékoztatót a szervezők és a támogató Magyar Turizmus Zrt. vezetői.

Orosháza a magyar kenyér fővárosa - ez a szlogenje az V. Európai Kenyérünnepnek. A rendezők célja, hogy a 20. század elején világhírűvé vált, a párizsi világkiállításon aranyéremmel díjazott orosházi kenyér rangját, hírét visszaállítsa és újjáélessze a hagyományokat.

A rendezvény 2002-ben vált nemzetközivé. Az akkori szakmai konferencián már 150 vállalkozó vett részt.

Az idei kenyérünnep elmaradhatatlan eseménye a Pékek utcája, ahol kóstolóval egybekötött termékbemutatót tartanak. Most is meg lehet majd kóstolni a langallót - a szalonnás, tejfölös lángost -, de ezenkívül sütőipari különlegességekkel és díszmunkákkal is versenyeznek a pékmesterek.
A program kétnapos: augusztus 19. szakmai nap lesz, amikor a pékmesterek találkoznak.

Az augusztus 20-i rendezvénynek az Orosháza-Gyopárosfürdői Gyógy- Park- és Élményfürdő ad otthont, itt egész napos szórakoztató és szabadidős programok várják a látogatókat. Három generációnak összeállított műsorok, szépségverseny és fergeteges vízi tűzijáték zárja a napot - hangzott el a keddi tájékoztatón.

Az idén a szervezők egy rekordkísérletre készülnek: a világ leghosszabb kenyerét próbálják megsütni, amelyet a helyszínre látogató érdeklődők meg is kóstolhatnak.
Forrás: MTI