Elkeseredett és feszült hangulat az oszétiai menekülttáborokban

Az ivóvíz és élelmiszer mellett higiéniai szerekret oszt az Ökumenikus Segélyszervezet az ideiglenes szálláshelyeken. Elkeseredett és feszült hangulat az oszétiai menekülttáborokban. Az ivóvíz és élelmiszer mellett higiéniai szerekre t oszt az Ökumeniku

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet élelmiszer és ivóvíz osztása mellett higiéniai egységcsomagok összeállítását kezdte meg az észak-oszétiai menekülttáborokba érkezők számára. Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai az Alagir város (Alagirszkij kerület) melletti Krasznij Hod településen felállított 2000 főt befogadni tudó sátortáborban már a napokban megkezdte segélyprogramját.

A dél-oszét területekről érkező menekültek feszültek, jövőjüket kilátástalannak vélik. Kataeva Galina a Segélyszervezet munkatársának elmondta: 1992 óta kétszer építették újjá Chinvale-i házukat a háborúk miatt. Harmadszorra – úgy érzi – már nem lesz erejük hozzá; az utcájukban az összes ház porig van rombolva.

Nelli Georgievny és családja feszültségben és félelemben él napok óta a bombázások és lövések miatt. Elmondta: eddig csak a filmeken látott hasonló gránátrobbanásokat, tüzeket, sorozatlövéseket – csak a csoda mentette meg életüket. Mikor elhagyták a várost, a hegytetőről visszanézve már csak a romokat látta mindenfelé. Senakovoy Tamusi ingerülten, türelmét és reményét elvesztve kérdezi: miért kell évek óta feszültségben élnünk? Miért nem lehet a mi problémánkat békésen megoldani? Miért kell napokon át élelem, ivóvíz és tisztálkodási lehetőség nélkül a pincében bujkálnom családommal, szomszédjaimmal? Miért kell otthonomból elmenekülnöm, amit aztán földig rombolnak? Mi lesz velünk holnap?

A Krasznij Hod-i tábor vezetője az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársainak elmondta, hogy nagy szükség van gyermekélelemre, gyermekruhákra, cipőre, tisztálkodó szerekre, valamint gyógyszerekre.
Forrás: MTI-OS