Bölcskei Gusztáv a társadalmi bajokról

A társadalmi bajok diagnózisának legyen érdemi következménye, a szakemberek megállapításait kövessék gyakorlati változások a magyar közéletben és társadalomban - mondta hétfőn az MTI-nek Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsi

A Válaszutak metszéspontján című egyhetes konferencián, amit a Soli Deo Gloria (Egyedül Istené a dicsőség - SDG) elnevezésű református értelmiségi szervezet rendezett, Bölcskei Gusztáv hangsúlyozta: sokat kell tenni azért, hogy Magyarország ne következmények nélküli ország legyen, s a már kötetben is kiadott szakértői véleményeket vegyék figyelembe az ország mindenkori irányítói.

Kitért arra, hogy az 1943-as, híressé vált balatonszárszói konferencián egyháziak és világiak, jobb- és baloldali politikusok közösen gondolkodtak az ország jövőjéről. Ennek a püspök szerint jelenkori üzenete is van, amit az MRE úgy igyekszik tartalommal megtölteni, hogy különböző szakszervezetekkel, civil szervezetekkel folytat tárgyalásokat az ország helyzetéről.

Bölcskei Gusztáv kiemelte, az egyház és a társadalmi szervezetek közötti megbeszéléseknek "nyugodt, józan légkörben" kell folyniuk, úgy, hogy közben "nem beszélnek el egymás mellett".

A püspök azt mondta, hogy a magyar társadalom az utóbbi másfél évtizedben leszámolt illúzióival. A vallásos embereknek azonban "alapvető keresztény reménységük, hogy valóban lehet egy olyan közösséget átadni az utánunk jövőknek", amelynek keretei között értelmes párbeszédet folytatnak egymással az emberek.

Az egyhetes konferencián beszédet mond többek között Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, valamint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Matolcsy György, volt gazdasági miniszter, Tőkéczki László és M. Kiss Sándor történész.

Az SDG 1921. július 11-i alapításakor főként teológusokat és egyetemi hallgatókat tömörített magában. Nevéül a református egyházat alapító Kálvin János jelmondatát, a helvét hitvallás egyik alaptételét választotta. Működésének célja a tehetséges, de szegény diákok tanulmányainak segítése alapítványokon, tanintézményeken keresztül.

A Horthy-korszakban nyaranta Balatonszárszón rendezett SDG-konferenciák közül kiemelkedik az 1943 augusztusában tartott esemény, amelyen Magyarország második világháború utáni jövőképéről tartottak előadásokat a radikális baloldali és a polgári értékrendet képviselő politikusok.

Az SDG 1949-ben - a pártállam politikai nyomásának hatására - hivatalosan kérte feloszlatását a Belügyminisztériumtól. A szervezet a rendszerváltozás után alakult újjá, a balatonszárszói konferenciákat nyaranta most is rendszeresen megrendezik.
Forrás: MTI