A pekingi hőség javíthatja az agyműködést

Az olimpiai játékok sportolói számára nem remélt előnyt jelenthet a kínai forró, párás környezet - állítják brit kutatók.

A köznapi gondolkodás azt sugallná, hogy különösen a hűvösebb éghajlatú országok sportolói nehezen alkalmazkodnak a nagy melegben való versengéshez. Az olimpiai játékok idejére Pekingben magas hőmérsékletet és nagy páratartalmat jósoltak a meteorológusok.

Az angliai Nottingham Trent Egyetem kutatói azonban úgy találták, hogy a brit női gyeplabdacsapat tagjainak jobb volt a döntéshozó képessége hőségben. Hannah Macleod kutatásvezető úgy véli, a sportolók mozgósítani tudták kognitív tartalékaikat.

Az angol kutatók szerint a meleg nem feltétlenül káros, főként azokban a sportokban, ahol taktikai érzékre és mentális fittségre van szükség.

A BBC jelentése szerint a nottinghami kutatók a brit női gyeplabdacsapat két tagjával (Anne Panter és Becky Herbert) egy átlagos mérkőzés körülményeit szimulálták taposómalomban zajló terheléssel. A taposómalmot az egyetem "időjáráskamrájában" helyezték el, ahol a Pekingben várható hőmérsékletet és páratartalmat állították elő: 33 Celsius fokot és hatvan százalékos páratartalmat.

Az összetett mentális feladatokat a játékosok ugyanakkora számban oldották meg hőségben, mint normál körülmények közt, ám gyorsabban. Macleod szerint extrém körülmények hatására az élsportolók előhívják kognitív tartalékukat, ez teszi lehetővé számukra, hogy legyőzzék a hőstressz hatásait.
Forrás: MTI