Újabb lépés a neandervölgyi genomja felé

Egy 38 ezer éves csontkövületből német és amerikai kutatók csoportjának sikerült feltérképezniük az anyai ágon öröklődő, mitokondriális DNS (mDNS) minden génjét egy tanulmány szerint, amelyet az Egyesült Államokban tettek közzé.

Ezek a munkálatok igen fontos szakaszt jelentenek a neandervölgyi ősember teljes genomjának feltérképezése szempontjából, amely már igen előrehaladott állapotban van - mutatnak rá a tudósok.

"Most először sikerült lényegileg hibátlanul rekonstruálnunk egy ősi DNS genetikai szekvenciáját" - fejtette ki Richard Green, a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatója, a Cell amerikai szakfolyóirat augusztusi számában megjelenő tanulmány egyik szerzője.

A DNS-szekvencia meghatározásának köszönhetően könnyebbé válik a neandervölgyi és a mai ember genomja közötti tényleges különbségek feltárása.

Az új géntérkép elemzése megerősíti, hogy a neandervölgyi ősember energiatermelő sejtszervecskéje (mitokondriuma) genetikusan különbözik a mai emberétől.

A mitokondriális genom nem utal arra, hogy keveredés lenne a neandervölgyi ősember és a modern ember között, bár ezt a lehetőséget sem lehet kizárni a kutatók szerint.

A tanulmány szerzői szerint a neandervölgyi ősember és a modern embertípusok utolsó közös őse mintegy 660 ezer éve (plusz-mínusz 140 ezer év) élt.
Forrás: MTI