Li Ningnek nagy hasznot hozott a megnyitó

A pekingi nyári játékok "marketing-aranyérmének" fő várományosa Li Ning, az egykori tornász-legenda és sportruházati cége lehet: az olimpiai láng látványos meggyújtásával hatalmas reklámot kapott annak ellenére, hogy nem tartozik az ötkarikás versenyek sz

Bár az olimpiai szabályzat értelmében Li Ning "repülő lánggyújtása" során nem saját cégének ruhájában, hanem a hivatalos olimpiai partner, az Adidas szerelésében volt, a német cégnek mégis okozhatott némi bosszúságot a konkurencia miatt.

Az Adidas szóvivője persze tagadja keserűségét: "Li Ning nagy sportoló. Ráadásul egy álmot valósít meg a kínaiak számára: szegény gyerekből lett sztár és az ország első milliomos sportembere. Megérdemli ezt a szerepet" - mondta Jan Runoan.

Pedig a rivalizálás már a két cég jelszavai között is szemmel látható. "Semmi sem lehetetlen" - szól az Adidas jelmondata. "Minden lehetséges" - szól a kínai cég szlogenje. Li Ning logója is vitát vált ki: a stilizált szárny nagyon hasonlít a Nike emblémájára.

A Li Ning márka 1990-ben született meg Kantonban (Guangdong). A 2004 óta hongkongi központú cégnek 2007 végén már 5676 üzlete volt, éves forgalma elérte a 423 millió eurót (100,3 milliárd forint), amely ugyan még messze van a külföldi riválisoktól, de növekedése évi 36,7 százalékos. A csoport partnere a spanyol olimpiai bizottságnak, 2006 óta támogatója Shaquille O,Neal amerikai kosárlabda-csillagnak, közben szövetkezett olyan híres külföldi cégekkel, mint a francia Aigle vagy az olasz Lotto. Ugyanakkor nem hanyagolja el a hazai piacot sem, számos nemzeti csapat szponzorálásával.

Néhány csalódást is el kellett azonban könyvelnie Li Ningnek: először is nem sikerült elnyernie a hivatalos szponzori pályázatot a pekingi olimpiára, majd kútba esett az a szerződés is, amelynek értelmében a CCTV5 kínai olimpiai tv-csatorna valamennyi kommentátorát öltöztette volna, jól látható logóval. Az olimpiai láng meggyújtása éppen ezért szép revans volt számára.

Li Ning volt az 1984-es Los Angeles-i nyári játékok legtöbb érmet szerző versenyzője, három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel.
Forrás: MTI