Olimpiai Show - percről percre a megnyitóról

Pontban két órakor megkezdődött a minden idők legnagyobbjaként beharangozott XXIX. Nyári Olimpia Pekingben. Kövesse velünk a lélegzetelállító pillanatokat, a Hírextrával máris a káprázatos Madárfészekben érezheti magát!



Ferde szemmel: a nap kérdése
Afganisztánban hogyan lehet készülni bármire? Nagy-Britek: Am an Englishman in Peking. Tuvalu először van itt. De hol is van amikor nincs itt? Franciáknak Sarkozy integet, a lengyel lányok rózsaszín csinosban.



Szolgálati közlemény: a szerkesztőségi internet elszállt, de nem adjuk fel. Az idő 17:22. Megértésüket köszönjük.

Ferde szemmel: vallomás
Megvan: a jordániai lány a nyerő. Nem csak kecsesen markolta a zászlót, de meglepően volt szép. Na várjunk, Szudánnál is feltűnt egy gyöngyszem. Valójában ha nem lennének ezek a kellemes élmények, csúnyánhamar lehetne elaludni, ebben az emberfolyamban.

Jönnek sorban a nemzetek: szomszédaink közül Horvátország is felvonult. Tradicionális színeikben pompáznak: pirosban s persze fehérben.

Ferde szemmel: mustra 5
A spanyolok Fülöp herceg és Juan Antonio Samaranch szemeinek kereszttüzében kissé fáradtan, mintha túl sok paella-t ettek volna. Bermuda zoknitérdben, Kongó csúnya kékben, Irak mégcsúnyább zöldesben, de legalább itt vannak. Az iráni nők kendőben fognak sportolni is? Kammerer jókedvű. A lányok ruhája okés, a fiúkéról annyit, hogy inkább a lányok. Hajrá gyerekek!

Erre vártunk, s végre jönnek: a mieink is megjelennek a hajlatban. Kammerer Zoltán viszi a magyar nemzeti zászlót, s mögötte a 174 fős magyar olimpiai csapat. Ők a mi reménységeink, még akkor is, ha természetesen nincs mindenki jelen ezen az életreszóló estén. Ettől függetlenül egész nagynak tetszik a csapatunk, Kammerer Zoli mosolyog, Schmidt Pált is jó kedvében találjuk, s a csapatunk szép lassan elfoglalja helyét a stadion közepén.

15:56: megjöttek a magyarok, egész sokan vagyunk.



Igazi sportnagyhatalom, érkezik a spanyol csapat! Méghozzá kitűnő bevonulóval: a fiúk pirosban, a lányok sárgában s megfelelően variálva máris kész az élő spanyol zászló. Samaranch talpon, Fülöp herceg talpon, feltűnik Rafael Nadal is.

15:54

Ferde szemmel: mustra 4
Ezek az arab fiúk ezekben a ruhákban annyira néznek ki sportolónak, mint Jasszer Arafat regényírónak. A zászlólengetést egyébiránt tanítják valahol? És ha valaki nem lenget azt seggbe rúgja egy titkos kínai ügynök? A ghánaiak majdnem eltáncolták a törzsi örömtáncot, a kanadaiak sapkáját viszont biztos nem Versace tervezte.

Széles mosollyal az arcukon, vidám tánclépésekkel masíroznak be a litvánok. Dicséretes optimizmus: a balti állam képviselői tulajdonképpen csak férfi kosárlabdacsapatukban, illetve egy diszkoszvetőjükben bízhatnak, már ami az aranyesélyeket illeti.

India is megérkezik, meglepően kis küldöttséggel. S nincsenek sokan az indonézek sem, a felszerelésük viszont nekik is a topon van. Jegyezzük meg, az európaik között nem divat a nemzeti öltözetük megmutatása.

Nagy tapsot kap Kuba delegációja, a két népi köztársaság hagyományosan jó viszonyt ápol egymással. Nem meglepetés a karibi-tengeri ország viszonylag népes küldöttsége, a kubai sportolókban jó képességű, kiemelkedő adottságú embereket ismerhettünk meg az egyetemes sporttörténelem során. Képzeljük csak el, mekkora lenne Kuba küldöttsége, ha minden emigránsuk hazai színekben vonulna fel.