Bartók hat vonósnégyese a Bartók Új Sorozat következő darabja

Várhatóan őszre jelenik meg a Bartók Új sorozat következő darabja, amelyen Bartók Bélának mind a hat vonósnégyese hallható lesz - közölte az MTI-vel a sorozatot kiadó Hungaroton sajtóügynöksége pénteken.

A kvartettjáték próbakövét jelentő darabok eddig számos világhírű vonósnégyes tolmácsolásában láttak napvilágot, de a Bartók Új Sorozat 13-14. lemezeként megjelenő dupla album a kiadó szerint mindenképpen különlegesnek ígérkezik ezek között. A csellószólamot ugyanis a világhírű magyar gordonkaművész, Perényi Miklós szólaltatja meg egy kifejezetten Bartók kvartettjeinek előadására összeállt vonósnégyesben.

A Microcosmos Vonósnégyes - Takács-Nagy Gábor, Tuska Zoltán, Papp Sándor és Perényi Miklós - először 1998-ban, Schiff András és Heinz Holliger meghívására játszott Bartók-kvartetteket a svájci Ittingen Pünkösdi Fesztiválján. Később ez a formáció szólaltatta meg a műveket azokon a hangversenyeken is, amelyeken Schiff András tolmácsolt jó néhányat Bartók zongorára írott alkotásaiból több európai városban.
Mint azt Perényi Miklós az MTI-nek elmondta, régi vágya vált valóra azzal, hogy lemezre veheti a Bartók-kvartetteteket.

Fiatal kora óta nosztalgikusan gondol ezekre a művekre, és ifjúkorában irigyelte azokat a zenészeket, akik Pablo Casals fesztiválján, Marlboróban, ahol ő kurzusokon vett részt, ezeket a darabokat megszólaltatták. Akkor szerette meg Bartók hat vonósnégyesét, és akkor vásárolta meg a partitúráikat is. Miután hazajött, nyáron, iskolakezdésig ezeket tanulmányozta - idézte fel a gordonkaművész.

Bartók Béla születésének 125. évfordulóján, 2006-ban indult útjára a Bartók Új Sorozat, amely több mint harminc CD-n mutatja be a zeneszerző teljes életművét.

Jeney Zoltán zeneszerző elnökletével létrejött a Bartók Új Sorozat Alapítvány (Bartók New Series Foundation) és megalakult egy szakértő bizottság, amely napjaink három jelentős Bartók-szakértőjéből áll, tagja Kárpáti János, Somfai László és Vikárius László zenetörténész.
A Bartók-életművet öt műfaji csoportra osztva (művek zenekarral, kamarazene, dalok, kórusművek, zongoraművek) először CD-nként, majd albumokban adják közre. A felvételek befejezése 2010-re, a teljes sorozat megjelenése az első tervek szerint 2011-re volt várható. Kocsis Zoltán, a sorozat szakmai vezetője azonban már többször jelezte, hogy ez a határidő valószínűleg kitolódik.
Forrás: MTI