Politikusok vetélkednek

Nyilvánosságra hozták csütörtökön az 51 éves liberális lengyel kormányfő, Donald Tusk egészségi állapotáról szóló orvosi jelentést, amit viszont a konzervatív államfő, az 59 éves Lech Kaczynski saját személyét illetően nem volt hajlandó megtenni.

A miniszterelnöki hivatal honlapján olvasható orvosi vélemény szerint Tusk, aki szenvedélyes amatőr labdarúgó, kiváló egészségnek örvend, szervezete különösen jól bírja a fizikai megterhelést, és semmilyen betegség tünetét nem mutatja. Mindazonáltal egy dologra jobban oda kell figyelnie a fiatalos lengyel kormányfőnek: koleszterinszintje magasabb a kelleténél.

Tusk azt követően hozta nyilvánosságra a jelentést, hogy Lech Kaczynski megtagadta ezt saját magára vonatkozóan, annak ellenére, hogy korábban erre kifejezetten ígéretet tett.
"Úgy gondolom, hogy a legfőbb közhivatalokat betöltő személyiségeknek nem lehetnek titkaik" - mondta a kormányfő egy újságírói kérdésre válaszolva, amely az elnök egészségének nyilvánosságra hozatalát puhatolta.

Kaczynski egészségi állapotának közzétételét a vezető kormánypárt, a Polgári Platform egyik képviselője, Janusz Palikot kitartóan követeli. Nemrég bejelentette, hogy hivatalos beadványt fog beterjeszteni ez ügyben. A képviselő azt sejteti, hogy Kaczynskinek egészségügyi problémái vannak, amelyek állítólag az alkohollal állnak összefüggésben.

Az államfő környezete azonnal cáfolta ezt. Mindenesetre a nyilvánosságra hozatal megtagadása tovább táplálja ezeket a feltételezéseket.Kaczynski azzal indokolta álláspontját, hogy a politikusok egészségi állapotára vonatkozó információkkal vissza lehet élni.
Forrás: MTI