Önkormányzati összefogás

Az elmúlt két évben erősödött az összefogás a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzatok között a feladatok ellátásában, így tavaly óta nőtt a körjegyzőségek száma és mind több tevékenységet bíznak a kistérségi társulásokra - közölte az Észak-alföldi Regi

Kollár István az önkormányzatok működésének törvényességi ellenőrzése kapcsán elmondta: a 2006-os helyhatósági választások idején a megyében még csak két körjegyzőség volt, jelenleg viszont már kilencet tartanak nyilván.

A gazdasági ösztönzésnek köszönhetően egyre több feladatot bíznak a többcélú kistérségi társulásokra, a legjellemzőbb az együttműködés a közoktatás, a szociális ellátás és az egészségügy területén.

Az osztályvezető jelezte, hogy a 2006-os önkormányzati választásokat követően több önkormányzati testületen belül jelentős feszültségek alakultak ki. Emiatt tavaly két helyen - Pusztamonostoron és Jászalsószentgyörgyön - a képviselő-testület feloszlatta önmagát, míg két esetben - Rákócziújfalun és Tószegen - a polgármesterek mondtak le.

Azóta valamennyi településen megtörtént az időközi választás, az önkormányzatok működése stabilizálódott, a feladatok ellátása folyamatosan biztosítottá vált.

Pénzügyi problémák 2007-ben Tiszaderzsen alakultak ki, miután az önkormányzat jelentős, a mindennapi működést veszélyeztető adósságállományt halmozott fel. Az adósság megszüntetésére válságköltségvetést készítettek és megalkották a rendezést célzó reorganizációs tervet is.

A megyében jegyzett 39 kisebbségi önkormányzat - köztük egy megyei, egy lengyel és 37 cigány kisebbségi - működése a hivatal vizsgálata alapján egyre kiegyensúlyozottabb, az általuk elkövetett jogsértések száma csökken. Különösen eredményesen dolgoznak a kisebbségi önkormányzatok azokban a városokban és falvakban, ahol a települési önkormányzattal jól együttműködnek, és anyagi forrásokat is kapnak támogatásként.

Az idei év első felében az önkormányzati képviselő-testületek és bizottságok mintegy 1.400 ülést tartottak, az ott született rendeletekkel kapcsolatban a közigazgatási hivatal 603 törvényességi észrevételt tett.

Az önkormányzati testületek ezeket kivétel nélkül elfogadtak, ezért bírósági és alkotmánybírósági beadvány benyújtására nem került sor. Gyakori törvénysértések változatlanul a költségvetési, közterület-használatot szabályozó, hulladékkezelési, állattartási és szociális rendeletekben fordulnak elő.
Forrás: MTI