Hatalmas sikerű Bartók-bemutató

Telt ház előtt tartották az első Bartók Béla-estet, benne A kékszakállú herceg vára című opera bemutatóját a Salzburgi Ünnepi Játékokon szerda este, amikor a Bécsi Filharmonikusokat először vezényelte Eötvös Péter karmester-zeneszerző.

Az est végén a közönség állva tapsolt, ami ritkaság a fesztiválon. Bartók Béla műveinek meleg fogadtatását megerősítette az MTI-nek Eötvös Péter is, akit már Londonban ért el az MTI.
Elmondta, hogy nem először dirigált Salzburgban, de ez volt az első Bartók-est és először állt a Bécsi Filharmonikusok élén, amellyel együttműködésük kifogástalan volt.

A koncert műsorán Bartók négy zenekari darabja és a Cantata Profana szerepelt, amelyet a bécsi opera énekkara adott elő nagyszerűen. Külön gyönyörűség volt, hogy az énekesek kívülről tanulták meg a nagyar szöveget - mondta Eötvös Péter.

A kékszakállú herceg vára című opera előadása - Eötvös szavaival - briliáns volt. A Kékszakállú szerepét Falk Struckmann, míg Juditét Michelle DeYung énekelte. A rendezés - a fiatal holland Johan Simons munkája - is nagyon meggyőző volt, "Simonsról még sokat fogunk hallani" - mondta a zeneszerző.

A Bartók-estet még háromszor ismétlik meg a Salzburgi Ünnepi Játékokon augusztus 23-ig - tette hozzá Eötvös Péter.
Horváth István Magyarország bécsi nagykövete szintén részt vett a salzburgi bemutatón, s ő is nagy sikerről számolt be az MTI-nek, hozzátéve, hogy a szaksajtó kiemelkedőnek ítélte a Bartók-estet, és Eötvös Péter személyében Bartók egyfelvonásos operája méltó előadóra talált: ő volt az előadás legfőbb támasza. A magyar nagykövet fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a salzburgi Bartók-estet Charles Simonyi Amerikában élő magyar születésű üzletember szponzorálta.

A Kossuth-díjas zeneszerző és karmester részt vesz Angliában, a Glyndebourne-i Fesztiválon a Szerelemről és más démonokról című operájának világpremierjén vasárnap. A mű szövegkönyve Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író novellájából készült. A bemutatón maga Eötvös áll a Londoni Filharmonikusok elé. Az új operát augusztus 30-ig nyolcszor adják elő.
Forrás: MTI