127 sportoló levele Hu Csin-tao kínai elnökhöz

Összesen 127 sportoló írta alá azt a nyílt levelet, amelyben Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökhöz fordulnak az emberi jogok tiszteletben tartása és Tibet ügyében.

Az Amnesty International és más jogvédő szervezetek csütörtöki közleménye szerint az aláírók, akik közül mintegy 40-en a pekingi olimpián is részt vesznek, arra szólítják fel a kínai államfőt, hogy "védelmezze a véleménynyilvánítási és vallásszabadságot az országban, beleértve Tibetet is". Követelik egyúttal, hogy a jövőben ne börtönözzék be és ne félemlítsék meg az emberi jogok védelmezőit, továbbá töröljék el a halálbüntetést Kínában.

Az aláírók között szerepel Blanka Vlasic horvát magasugró világbajnoknő, Dayron Robles, a 110 méteres gátfutás kubai világcsúcstartója, Irving Saladino panamai távolugró világbajnok, valamint Virgilijus Alekna kétszeres olimpiai bajnok litván diszkoszvető.

A levélben, amelyet a német Sports for Peace civil szervezet kezdeményezett, a sportolók leszögezik: "Az egész világ tekintete Kínára irányul. Az Ön döntése ezekben a kérdésekben meghatározó az olimpiai játékok sikerére és arra az imázsra nézve, amely a világ többi részén Kínáról a jövőben élni fog."
Forrás: MTI