Rákszűrés: teljes átalakítás?

Teljes átalakítás várható a rákszűrési rendszerben az Állami Számvevőszék jelentése nyomán - olvasható a szerdai Népszabadságban.

A cikk szerint a számvevőszék jelentése csaknem minden ponton elmarasztalta a 2002-ben indult szűrőrendszert, megállapítva, hogy annak céljai biztosan nem teljesülnek. A jelentés szól például az informatikai rendszer alkalmatlanságáról, a nem hiteles adatok, a vizsgálatokra kijelölt helyek minőségi problémáiról, az egészségügyi tárca elmaradt intézkedéseiről, illetve a tervezettől messze elmaradt részvételi arányról.

Az Állami Számvevőszék jelentése összességében azt állapította meg, hogy a szűrésekre fordított milliárdokat nem hatékonyan költötték el, a rendszer alapvető átalakításra szorul - írja a napilap.

A program koordinálásával megbízott ÁNTSZ szerint egyes részekben téved a számvevőszék. A tiszti főorvos a lapnak azr mondta, a szűrésekre elköltött összeg nem kidobott pénz, de sem ők, sem az ÁSZ nem juthatnak betegkövetési adatokhoz, így nem tudható, mi történik például egy-egy eredményes szűrés után.

A legnagyobb kudarcnak sokan, de maga az ÁSZ is azt tarja, hogy leállt a vastag- és végbéldaganatok szűrése, miközben évente ötezer ember hal meg ebben a betegségben - olvasható a Népszabadságban.
Forrás: MTI