Már csak két nap a megnyitóig

A szervezők nyilvánosságra hozták a pekingi olimpia pénteki megnyitójának keretprogramját, részleteket azonban továbbra sem árultak el az ünnepségről.

"A ceremónia este 8 óra 8 perckor kezdődik és körülbelül 3 és fél órán át fog tartani. A hivatalos dalt a kínai Liu Huan (Liu Huan) és a brit Sarah Brightman adja majd elő" - mondta a szervezőbizottság szerdai sajtótájékoztatóján Csang Ho-ping (Zhang Heping), a BOCOG felelős igazgatója.

A Madárfészeknek nevezett Nemzeti Stadionban helyet foglaló nézőket már a hivatalos megnyitó előtt szórakoztatják 75 percnyi népzenével, ez a program azonban 19 órakor véget ér.A nyitóünnepség művészi része egyórás lesz és két részből áll majd: az egyik Kína több ezer éves történelmét, a másik pedig modern jelenét mutatja be. A hivatalos dal a tervek szerint ennek a végén hangzik fel.

A két és fél órás folytatás jelentős részét a sportolók bevonulása teszi ki, a 205 résztvevő nemzet versenyzői a kínai ábécé sorrendjében lépnek majd a küzdőtérre - a magyarok várhatóan a mezőny közepén következnek.

A hagyományos ötkarikás rituálék csúcspontja az lesz, amikor Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő bejelenti, hogy megnyitja az ötkarikás játékokat."Augusztus 8-án este fellobban a szenvedély" - fogalmazott Csang.
Forrás: MTI