87 ország ratifikálta az UNESCO doppingellenes konvencióját.

Eddig 87 ország - köztük Magyarország is - ratifikálta az UNESCO doppingellenes konvencióját.John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke szerdán Pekingben közölte, hogy az aláírók száma immár 90-re emelkedett, az Egyesült Államok, Kuba

John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke szerdán Pekingben közölte, hogy az aláírók száma immár 90-re emelkedett, az Egyesült Államok, Kuba és Belgium csatlakozásával, az ő ratifikálásukat hamarosan hivatalosan is regisztrálják.

Fahey, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlésének 120. ülésszakán szólalt fel, emlékeztetett arra, hogy 2003-ban, a doppingellenes világkonferencián 190 ország vállalt kötelezettséget a dokumentumnak még 2006 előtti törvénybe iktatására.

Az Egyesült Államok ratifikálása kulcskérdés Chicago 2016-os olimpiarendezési jelöltsége szempontjából, mivel a NOB immár követelményként írja elő minden jelöltnek a konvenció aláírását.
Jacques Rogge NOB-elnöke üdvözölte, hogy hazája, Belgium is csatlakozott a megállapodáshoz, és felszólította valamennyi országot: gyorsítsák meg a ratifikációs folyamatot.

Május közepén a WADA vezetői reményüket fejezték ki, hogy a pekingi olimpia idején elérik a 100 aláírót.Az UNESCO-konvencióhoz való csatlakozás eszköz a kormányok számára a WADA nemzetközi doppingellenes kódexének elfogadásához, mivel sok olyan ország van, amely törvényei szerint egy magánszervezet - mint például az ügynökség - dokumentumát nem emelheti jogerőre.
Forrás: MTI