Medúzaveszély a tengerparton

A fürdőzőket, a halászokat és a tengeri élővilág egyensúlyát is veszélyeztetik az olasz partoknál példátlan mértékben elszaporodott medúzák az olasz tengerkutató intézet (ICRAM) vezetője szerint.

A medúzák főként az Appenini-félsziget nyugati oldalát, a Tirrén-tenger és a Ligur-tenger strandjait lepték el. "Milliószámra hemzsegnek, a hatóságok mégsem tesznek semmit" - mondta Silvestro Greco a Corriere della Sera keddi számában megjelent interjúban.


A szakember szerint a nyaralók védelmében a francia Riviérához hasonlóan hálóval kellene elzárni a strandokat a nyílt tengertől. A medúzavész elhárítására azonban nincsen terv és pénz sem, pedig a csalánozók törzsébe tartozó állatok nemcsak a turizmust, hanem a halászatot is fenyegetik. "A medúzák halikrával táplálkoznak, elszaporodásuknak ezért katasztrofális következményei lehetnek az egész Földközi-tenger halállományára" - mondta Greco, aki úgy látja, hogy a térség államai csak közös erővel tudják megállítani a bioinváziót.


Az ICRAM kutatásai szerint a nagy nyári hőség és a túlhalászat felelős a part mentén tapasztalható jelenségért. A klímaváltozás miatt szokatlanul melegvizű tenger ugyanis kedvező a szaporodásukhoz, és az alacsony sókoncentrációjú, tápanyagban gazdag sekély vizet kedvelik, amelyekből már szinte teljesen eltűntek a természetes ellenségeik, mint például a tintahalak, kardhalak és teknősbékák. A medúzák így akadály nélkül terjednek. Erről tanúskodnak Calabria és Campania tartománybeli halászok fogási naplói is, amelyek szerint manapság előfordul, hogy alig kerül hal a hálóba, medúzából viszont egyetlen fogásra négymázsányi akad - mondta a milánói napilapnak Silvestro Greco.

Forrás: MTI