Borús és rubin kedd - videóval

Augusztus 5-e kedd van, és az időjárásunknak újfent meg kéne mutatni a naptárt, finom utalásféleképpen arra, hogy hőmérsékletben és napsütésben messze alulmúlja az aktuális évszakra érvényes kvótát. Stones balladával próbálunk kedvet (időt) javítani.

Ruby Tuesday nevű színésznő is van, és étteremlánc is, ez utóbbi a Rolling Stones száma után kapta nevét. A dalnak nálunk nincs más apropója a kandallótüzet ihlető hűvösön kívül, mint az a tény, hogy ma kedd van. De azt hiszem, hogy egy kis Rolling Stones hallgatáshoz soha nem kell okokat keresgélni.

A Rolling Stones zenekar 1962 óta gazdagítja a rock and roll zenei világát, nem mellékesen a világ egyik legrégebben működő együttese, nem kevesek örömére. Ráadásul e több mint negyven éves karrier során három tag nem változott: Mick Jagger, Keith Richards és Charlie Watts. Tavaly nyáron Budapestre is ellátogattak (másodszor, hiszen ’95-ben már jártak nálunk), és egy óriási koncerttel megmutatták, hogy méltán van (és volt, és minden bizonnyal lesz is) a helyük a legnagyobbak közt. Nemcsak a zenei élmény miatt tekintek nosztalgiával a júliusi estére: emlékezzetek csak vissza akkor az óriási hőség miatt a szervezők vizet osztottak a közönségnek! Na, ezzel most nem kéne bajlódniuk.

A „Ruby Tuesday”t 1967-ben adták ki,  a „Let’s spend the night together” című dallal egy kislemezen. Állítólag a lassú dal sikerében ennek is nagy szerepe volt, hiszen a Ruby Tuesday szövegében kevesebb volt a szexuális utalás, így a rádióadók szívesebben játszották, mint a másik nótát.

A zenekari „legendárium” szerint a dal egy „grúpiról” (groupie, ahogy tetszik) szól, vagy talán Linda Keith, Keith Richard barátnője inspirálta. A gitáros elmondása alapján annyi bizonyos, hogy nem Ruby Tuesday-nek hívták („Rubin kedd”) a múzsát. De hát ki tudna nevet „akasztani” rá? Inkább hallgassuk meg (koncertfelvételről)!