Plusz költség a digitális átállásra

Plusz költséggel jár a digitális átállás azoknak a felhasználóknak, akik több televízióval rendelkeznek, tudta meg az InfoRádió, miután megkeresett két kábelszolgáltatót. A digitális átállással ugyanis minden egyes tévéhez külön beltéri egységet kell csat

A földfelszíni és a kábeles sugárzású tévéadások digitális átállásával bonyolultabb lesz azok helyzete, akik több televízióval rendelkeznek. Akiknek analóg antennájuk van, vagy analóg kábeltévére fizettek elő, eddig szabadon szétoszthatták a jelet több készülék között, ellentétben azokkal, akik például műholdas adást néztek.

Ugyanis a jelek átalakítására szolgáló beltéri egység, az úgynevezett set top box egyszerre csak egy csatorna követését tette lehetővé. Ha ezt a jelet osztotta szét a felhasználó, egyidejűleg csak ugyan azt a csatornát nézhette az összes tévéjén.

Ez a helyzet akkor is, ha valaki a digitális földfelszíni vagy kábeles adást nézné egy set top box-szal.

Az InfoRádió megkeresett két kábeltévé-szolgáltatót, hogy elmondják, milyen megoldást kínálnak arra, hogy az előfizetőik továbbra is különböző adásokat nézhessenek, ha több televíziójuk van.

Putz József, a T-Kábel Magyarország Kft. technikai igazgatója elmondta, annyi beltéri egységet biztosítanak, amennyit az ügyfél kér.

A UPC Magyarország is hasonlóan jár el. Hagymási András kommunikációs igazgató hozzátette, a digitális kábeladás mellett elérhető az analóg is, amivel a második készüléken zavartalanul nézhető az adás.

Utánanéztünk, hogy mennyiért vásárolhat magának földi digitális sugárzásra alkalmas beltéri egységet az, aki nem akar bérelni. Egy internetes áruházban 10 ezertől 75 ezer forintig terjedő árban találtunk ilyen eszközöket. Egy digitális kábeles adás vételére alkalmas egységhez 8-10000 forintért lehet hozzájutni.
Forrás: inforadio.hu