Feladták magukat a 1,5 millió dolláros pénzmosás gyanúsítottjai

Jelentkezett a vám- és pénzügyőrségnél az a három férfi, aki ellen 1,5 millió dollár értékű pénzmosás gyanúja miatt adott ki szerdán elfogatóparancsot a hatóság - tájékoztatta Futó Barnabás, a gyanúsítottak ügyvédje pénteken az MTI-t.

Az ügyvédet szerdán kereste fel a három férfi, s csütörtökön jelentkeztek a vám- és pénzügyőrségnél azzal: hajlandók alávetni magukat a büntetőeljárásnak és vallomást tesznek.


A vámhatóság tájékoztatása szerint egy külföldi pénzintézetet "hacker támadás" ért, amelynek következtében ismeretlen személyek jogosulatlanul átutaltak 1,5 millió amerikai dollárt több hazai, valamint egy off-shore vállalkozás számláira. A jogosulatlanul átutalt összeg további vállalkozások hazai bankoknál vezetett számláin is megjelent, majd annak nagyobb hányadát forintra átváltották. Az ügyletsorozat után több részletben és fiókban mintegy 71 millió forintot (közel félmillió dollárt) készpénzben fel is vettek.


A vám- és pénzügyőrség - részben lefoglalással, részben biztosítási intézkedésként - a teljes összeget zárolta, annak nagyságára tekintettel pénzmosás minősített esetének elkövetésével gyanúsítják a három férfit. Ezért a bűncselekményért 2-8 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság.


Futó Barnabás közlése szerint a három férfi már az első vallomás során tisztázta magát, ám a rendőrség két gyanúsítottat őrizetbe vett és előzetes letartóztatásukat kezdeményezte a Fővárosi Főügyészségnél. A harmadik férfi szabadlábon védekezhet. Az ügyészség pénteken dönt arról, indítványozza-e a bíróságnál az előzetes letartóztatás elrendelését.


A három férfi azt állítja: ők nem tudtak arról, hogy bűncselekményből származó pénzt vettek fel. A jogi képviselő elmondta: a gyanúsítottak különböző cégek képviselői voltak és a pénzfelvételt szabályosnak vélték. A védelem álláspontja szerint nem indokolt az előzetes letartóztatás elrendelése.

Forrás: MTI