ENSZ bírálat

A kormányzati támogatás csökkentése és az elbocsátások miatt a magyarországi menekülttáborokban nem megfelelő az ellátás - jelentette ki Lloyd Dakin, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) regionális képviselője az MTI-nek pénteken.

Az elmúlt hetek eseményei rávilágítanak arra, hogy a kormányzati megszorító intézkedések miatti szűkös anyagi forrásokból és csökkentett személyzettel a befogadó állomások csak korlátozottan képesek ellátni a menedékkérők és menekültek igényeit.

Az UNHCR már több ízben rámutatott ezekre a problémákra, és figyelmeztetett, hogy az elégtelen finanszírozás problémákhoz vezet. Hosszú távon feszültségeket és dühöt válthat ki, amely a szerdai verekedéshez hasonló módokon törhet a felszínre - hangsúlyozta Lloyd Dakin. Hozzátéve: a táborokban tapasztalt incidensek példák az elhibázott menekültintegrációra.

Az ENSZ-képviselő szerint az elmúlt hetekben látott incidensek csak a jéghegy csúcsát jelentik, és azt mutatják, hogy komoly problémák vannak a debreceni táborban.

A főbiztosság tanulmányai szerint Magyarországon a menekültek csak korlátozottan jutnak hozzá orvosi ellátáshoz. A táborokban lakók csak kevés zsebpénzt kapnak, arra pedig nincs semmi lehetőségük, hogy legális úton keressenek pénzt a mindennapi megélhetésre.

Az élelem mennyiségével és minőségével is problémák vannak, a menekülttáborokban osztott étel minősége sokszor nem felel meg azoknak, akik speciális diétára szorulnak, mert például krónikus betegségben szenvednek - tette hozzá.

Sok gondot okoz a megfelelő tolmácsok hiánya, ami miatt nem tudják ügyeiket intézni a menekültek - mutatott rá az ENSZ-képviselő.Jól jelzi például a debreceni állapotokat, hogy a menekülttábor 400 befogadottjára mindössze négy szociális munkás jut - fűzte hozzá.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága már számtalan levélben és több megbeszélésen felhívta a magyar hatóságok figyelmét a problémára, kiemelve, hogy "nincs olcsó megoldás" a kérdésre, növelni kell a menekültügyre fordított támogatásokat - hangsúlyozta Lloyd Dakin.

Az UNHCR szintén aggodalommal tapasztalja, hogy egyes, a menekültügyben jártas civil szervezetek kivonulnak a menekültellátásból, és más, stabilabb finanszírozású területeken kezdenek tevékenykedni - tette hozzá.

Más országok befogadó állomásait is hasonló problémák jellemzik. A magyarországi helyzet azonban jól érzékelhetően romlott azóta, hogy az év elején átszervezték a menekülteket befogadó állomásokat. Azóta több hiányosságot tapasztalunk a szolgáltatásokban és az intézmények működtetésében, mint a korábbi években - húzta alá.

Magyarországon három nagy menekülttábor van, Debrecenben, Bicskén és Békéscsabán.
Az utóbbi néhány hétben a debreceni események kaptak nagy sajtónyilvánosságot. Legutóbb szerdán verekedtek össze a hajdúsági menekülttáborban.

Néhány afgán és szomáliai az internet használata miatt szólalkozott össze. A táborban korábban többen tüntettek a nem megfelelő körülmények miatt, néhányan közülük egy adótoronyra is felmásztak.