Gyorsétterem-nyitási tilalom

Egy évig tilos gyorséttermet nyitni Los Angeles egy elszegényedett kerületében, ahol átlagon felüli a túlsúlyosak aránya, és tízből majdnem nyolc étkezde gyorsétterem.

A városi tanács ellenszavazat nélkül fogadta el a határozatot, amelynek értelmében Los Angeles déli városrészében 12 hónapig tilos új gyorséttermet nyitni. Az ideiglenes tilalommal egészséges fogásokat kínáló vendéglők megtelepedését igyekeznek elősegíteni.

A főként alacsony jövedelmű spanyolajkúak és afro-amerikaiak lakta kerületben a felnőttek 30 százaléka túlsúlyos vagy kórosan elhízott. A városi átlag 19,1 százalék, a gazdag Westside-ban pedig a lakosok csupán 14,1 százalékának vannak súlyproblémái.

South Los Angeles vendéglátóhelyeinek 73 százaléka gyorsétterem, amelyekben elsősorban olcsó, viszont kalóriában, zsírban és cukorban dús ételek kaphatók. A westside-i átlag jóval alacsonyabb, 42 százalék.

"Az olcsó, egészségtelen étel bősége és az egészséges táplálékhoz való hozzáférés hiánya tökéletes recept a elhízáshoz" - mondta Kelly D. Brownell, a Yale Egyetem táplálkozás-egészségügyi szakértője. "Az étkezési szokások viszont kedvező irányba változnak, ha megjelennek a környéken olyan helyek, ahol egészséges ennivalót lehet kapni."

A rendeletet még alá kell írnia a nyugati parti nagyváros polgármesterének. Gyorsétteremláncok képviselői szerint a moratórium igazságtalan, és jogi lépéseket tesznek ellene, ha hatályba lép. "Nem az számít, hogy hol eszel, hanem az, hogy mit eszel" - mondta Andrew Pulitzer, a CKE Restaurants elnök-vezérigazgatója, aki szerint cégéhez hasonlóan számos egyéb étteremlánc is felvett már az étlapra egészséges, kímélő ételeket.
Forrás: MTI