Alig két hete

Másfél hete több mint ötezer embert lakoltattak ki Angyalföldön, ahol ugyancsak egy II. világháborús bombát találtak egy udvaron.

Az akkori kitelepítésben több mint négyszáz rendőr vett részt. Az evakuálást délután háromkor kezdték meg, és este fél tízkor fejezték be. Ekkor adták át a területet a tűzszerészeknek, akik este tizenegykor szállították el az általuk hatástalanított bombát a helyszínről. Ezzel a veszélyhelyzet megszűnt, és a lakosság visszaköltözhetett.

A robbanószerkezet elszállítása után, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Tóth József, a XIII. kerület polgármestere azt emelte ki, hogy a társszervek jól együttműködtek.

A katasztrófavédelem a kijelölt iskolákban ágyakat, a védelmi bizottság ételt és italt biztosított, míg az Országos Mentőszolgálat egy ideiglenes állomást hozott létre. A lakosság hazajutásában a BKV járműveit is igénybe vették - mondta Tóth József.

Az akció során két ittas embert állítottak elő, akik ellenálltak a rendőri felszólításnak, és nem hagyták el a helyszínt.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője a sajtótájékoztatón kiemelte: úgy érzi, hogy az akció során voltak kommunikációs problémák a kilakoltatott emberek és a katasztrófavédelem között. Ezekből az esetekből tanultak, a jövőben pedig igyekeznek ezeket nem elkövetni - tette hozzá.
Forrás: MTI