Összeomlás fenyeget a távfűtés miatt

Szociális összeomlás fenyeget, ha nem történik társadalmi szemléletváltás a távfűtéssel kapcsolatban - mondta Szanyi Tibor, MSZP-s országgyűlési képviselő a Népszabadságnak. A lap információi szerint akadozva készül a kormány távhőprogramja.

Németországban a lakóterek átlagos hőmérséklete fűtési szezonban 21 fok, nálunk ez 26-27 fok. A pazarlást kell megszüntetni, nem a távhő áfáját csökkenteni. Ha nem lesz társadalmi szemléletváltás, akkor szociális összeomlás fenyeget - mondta Szanyi Tibor.

Egy hetvenéves nyugdíjas, aki hetven négyzetméteren él és hetvenezer forint a nyugdíja, jövőre a hideg hónapokban hetvenezer forintot fog fizetni fűtésszámlára - tette hozzá a képviselő.

Az MSZP-frakció június végén fogadott el egy távfűtési intézkedési tervet. A kormány pedig szeptemberig felülvizsgáltatja az egyéb területeken hozott állami intézkedések távhődíjra gyakorolt hatását - írta a Népszabadság. A program azonban - a lap értesülései szerint - akadozik a tárcák közötti bürokratikus nehézségek miatt.
Forrás: MTI