Jobb életkilátások

Az utóbbi évtizedben az új AIDS-kezeléseknek köszönhetően 13 évvel nőtt a betegek életkilátása.A Bristol Egyetem kutatói 14 különböző tanulmány 43 ezer esetének összevetése után szűrték le ezt a megállapítást.

Az életkilátásokat három periódusban - 1996-1999, 2000-2002 és 2003-2005 - mérték fel és hasonlították össze. Eredményeiket a Lancet című szakfolyóiratban publikálták.
A szerzők szerint az a HIV-fertőzött, aki most, húszéves korában kezdi szedni a gyógyszereket átlagban még további 43 évig élhet.

Tíz évvel korábban egy húszéves korától kezelt beteg még csak arra számíthatott, hogy átlagban további 36 évig élhet.

A tudósok azonban felhívták arra a figyelmet, hogy ez olyan észak-amerikai és európai országokra érvényes adat, ahol az átlagos életkilátások 80 év körül vannak.

Szerényebb életkilátások várnak azokra a páciensekre, akiket későn kezdtek el kezelni, és azokra, akik fertőzött tűvel kábítószerezve betegedtek meg - fogalmaztak a kutatók.

Világszerte 33 millió HIV-vírussal fertőzött ember él, s a járvány nyolcvanas évekbeli kitörése óta a betegség mintegy 25 millió áldozatot követelt.

Nincs ellene oltóanyag, nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel küzdeni lehet a vírussal, és a páciensek csaknem normális életet élhetnek.

A kezelés nélkül azonban a vírus tönkreteszi a szervezet immunrendszerét, védtelenné téve a betegeket a fertőzésekkel és a rákkal szemben.

Jelenleg már több mint húszféle gyógyszer van piacon, amelyeket különböző módon lehet variálni, ám a betegeknek rendszeres orvosi ellenőrzésre van szüksége, például azért, mert a vírus mutálódhat.

A gyógyszergyárak már kombinált gyógyszerekkel is előálltak, hogy könnyebbé tegyék a terápia betartását.

Az ENSZ szerint a fejlődő világban közel hárommillió fertőzött kap HIV-gyógyszereket, a rászorultak hetven százaléka.

A HIV-vírus szexuális érintkezés, vér, tűvel való kábítószer használat útján terjed, illetve szüléskor, majd a szoptatás útján a fertőzött anya is továbbadhatja gyermekének.

Ez utóbbi kapcsán a Lancet egy másik tanulmánya arról számolt be, hogy ha hathetes korukig naponta nevirapine kezelésben részesítik az anyatejjel táplált csecsemőket, ez megvédheti őket a HIV-fertőzéstől. Az 1900 gyermek bevonásával végzett felmérés azt mutatta, hogy az anya gyógyszerezése helyett ezzel a módszerrel 46 százalékkal csökkentették a fertőzés arányát.
Forrás: MTI