Gyulán vizsgálódott az európai virágosítási verseny zsűrije

Tizenkét tagú nemzetközi zsűri vizsgálódott pénteken Gyulán, hogy megismerkedjen az európai virágosítási versenyen elindult fürdőváros szépségeivel.

Az egész napos program végén tartott sajtótájékoztatón Pollák Erika, a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny szervezőbizottságának projektmenedzsere elmondta: az elmúlt esztendőben a város kategóriában Gyula nyerte meg a Virágos Magyarországért versenyt, így a tizenkét országra kiterjedő európai megmérettetésen az idén ez a város képviseli Magyarországot.
A nemzetközi zsűri, amelyben kertészeti, urbanisztikai, tájépítészeti és turisztikai szakértők is helyet kaptak, elsősorban a kiültetett virágok minőségét, az állandó növényzet állapotát vizsgálta, különös tekintettel a faállományra, de számba vette a fenntartható fejlődés kiemelt kérdését, valamint a jövő generációjának környezettudatos oktatását is.


Monika Hetsch, a testület osztrák származású elnöke első benyomásait összegezve hangsúlyozta, hogy különösen tetszett a zsűrinek a megújított belváros és a gyulai vár környéke, de hasonlóan mély benyomást tett a grémium tagjaira a várfürdő ősparkja is.


Perjési Klára, a város polgármestere azt emelte ki, hogy a virágosításnak nagy hagyománya van a városban, és kifejezte bizakodását, hogy a verseny végeredményétől függetlenül a zsűri tagjai jó hírét viszik a városnak.


"Gyula ugyanis máris nyert, hiszen minden virág, fa és szépség itt marad a városban" - mondta.
A virágosítási verseny város kategóriájában az idén Gyula mellett versenybe szállt például Düsseldorf (Németország), Tours (Franciaország) és Split (Horvátország) is, az eredményhirdetést szeptember közepén az utóbbi településen tartják.

Forrás: MTI