Zempléni Fesztivál - újabb helyszín, szűkös költségvetés

Új helyszínt avat idén Szerencsen a Zempléni Fesztivál, a rádióhallgatók azonban ebben az évben nem élvezhetik az eseménysorozat hangversenyeit, és a szűkös költségvetés miatt egyik hagyományos programjukról is le kell mondaniuk a szervezőknek - közölte T

Turjányi Miklós elmondta, hogy idén egy újabb helyszínnel bővül a programsorozat, először rendeznek koncertet a fesztivál keretében a szerencsi Munkás Szent József katolikus templom modern épületében.

Beszámolt ugyanakkor arról is, hogy mivel a pályázataikkal kapcsolatos döntések késnek, még majdnem öt millió forint hiányzik a költségvetésükből. A szűkös büdzsé miatt így - a hagyománnyal ellentétben - idén nem szerveznek kirándulásokat a közeli szlovákiai történelmi helyszínekre.
A negatív fejlemények között említette azt is, hogy idén az MR3 Bartók Rádió nem közvetít és nem készít felvételt a zenei eseményekről.

Hollerung Gábor művészeti vezető a programról szólva kiemelte, hogy a szerencsi Munkás Szent József katolikus templomban két különleges képességű, és egymással dolgozni hajlandó kórus, a Honvéd Férfikar és az Angelica Leánykar adja elő Pergolesi Stabat Materét és Puccini Messa di Gloriáját a fesztivál második napján, augusztus 9-én.

A férfikar másnap délelőtt egy méltó zenei anyaggal vesz részt a sárospataki református templom istentiszteletén, ahol Tolcsvay-Bella Testamentoma, Erkel Honfi-imája, Schubert 23. zsoltára és Rahmanyinov két vallásos éneke szólal meg.

A Kokas Katalin-Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár is vendége lesz a fesztiválnak. A kulturális célokra gyönyörűen felújított tokaji zsinagógában egyebek között a Bartók Új Sorozatban nemrég CD-n megjelent 44 hegedűduóból játszanak néhányat - tette hozzá Hollerung Gábor.
Kiemelte, hogy Kelemen Barnabás egy másik izgalmas programban is részt vesz: az egy évszázada született orosz zeneszerző, Stravinsky vígoperája, A katona története előadásán is fellép a füzéri várban.

Mendelssohntól a Szentivánéji álom teljes kísérőzenéje is szokatlan módon hangzik el: egyrészt a ritkán játszott teljes változatban, másrészt a Shakespeare-színmű annyi részletével, amennyi követhetővé teszi a történetet. A darab részleteit négy színművészeti egyetemi hallgató előadásában hallhatja a közönség.

A művészeti vezető fölhívta a figyelmet a francia nemzetiségű Momboye Együttesre is. Mint mondta, az atletikus termetű virtuóz fekete táncosok Holdfény című estje rokon a mai magyar táncszínházi törekvésekkel, mivel az afrikai gyökereket modern motívumokkal ötvözi.

Hollerung Gábor hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy a tánc mindig jelen legyen a fesztiválon.
Felidézve, hogy az Interkultur Hungária Kht. már öt éve szervezi a Zempléni Fesztivál eseményeit, az igazgató és a művészeti vezető is úgy vélte: mostanra a műfajok és stílusok jó struktúrája alakult ki.
Forrás: MTI