Személyes adatok az internetes áruház kezelésében

A szolgáltató az ügyfél személyes adatait csak az adott célra, vagyis a szolgáltatás nyújtásához szükséges mértékben kezelheti. Az adatokat az érintett hozzájárulása nélkül semmilyen más célra nem használhatja fel, még akkor sem, ha azokhoz egyébként jog

Dr. Szabó Máté ombudsman állásfoglalását egy konkrét eset alapján fogalmazta meg. Egy internetes áruházban vásárolt könyvet futár szállította a megrendelőhöz. A címzett a kézbesítő viselkedését sértőnek érezte és ezt levélben meg is írta az áruház üzemeltetőjének. Ezekután a futár ismét jelentkezett, személyesen és telefonon is zaklatta a panaszost. Ő pedig az ombudsmanhoz fordult, kifogásolva az internetes áruház és a futárszolgálat adatkezelését.

Az ombudsman bevezetőjében tisztázta, hogy az interneten történő adásvétel szükségszerű eleme bizonyos személyes adatok kezelése. Az eladó a szolgáltatás nyújtásával egyben adatkezelővé is válik, ezért köteles az adatvédelmi törvény szabályai szerint eljárni. Az érintetteket részletesen tájékoztatnia kell az adatkezelés részleteiről, így arról is, hogy az adatokat továbbítja-e, ha igen, kinek és milyen célból, de arról is informálnia kell az ügyfelét, hogy az adatkezeléssel kapcsolatos kérdéseit hogyan és hol teheti fel. Ha az adatkezelő a tájékoztatást elmulasztja, vagy nem megfelelően adja meg, azzal az adatkezelés jogszerűsége is kérdésessé válik.

Az adatkezelés lehet akkor is jogellenes, ha a vásárló megfelelő tájékoztatást kapott arról, hogy adatait átadják a futárszolgálatnak, amely az árut szállítja a címzetthez. Az adatkezelő ugyanis felelős az ügyfél személyes adatainak jogszerű felhasználásáért, függetlenül attól, hogy saját tevékenységén belül a futárszolgálat is felel a személyes adatok jogszerű kezeléséért, illetve mindketten felelnek az alkalmazottak tevékenységéért is.

A konkrét esetben ráadásul a kifogásokat tartalmazó levelet valószínűleg az áruház adta ki a futárszolgálatnak, illetve a futárnak. Ehhez a panaszos nem járult hozzá. Az ügy kezeléséhez, illetve a hasonló esetek elkerüléséhez nem szükséges átadni az ügyfél személyes adatait a futárszolgálatnak, különösen pedig a futárnak. Mindezek nyomán a jogellenes adatkezelés megállapítható lehet, de ahhoz meg kellene vizsgálni, hogy valóban az áruház adta-e ki a levelet, vagy a futár maga kereste-e ki valamilyen módon.
Forrás: MTI-OS