Történelmi karnevál

Tizennyolc helyszínen összesen 265 programot kínál majd a Savaria Történelmi Karnevál, amelyet a reneszánsz évéhez kapcsolódva rendeznek meg augusztus 22-24 között Szombathelyen.

A csaknem kétezer éves város saját történelmét ünnepli a karnevállal. A tavalyi nézőcsúcsot megismételve idén is 150 ezer résztvevőt várnak a szervezők - közölte Sommer Ildikó karneváligazgató a szerdai sajtótájékoztatón.

Grünwald Stefánia, az Agora Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ igazgatója elmondta, hogy a még mindig fő attrakciónak számító jelmezes felvonuláson minden eddiginél több középkori lovag és dáma lesz látható.

A karneválszínház előadása is egy igazi reneszánsz darabot állít színpadra, Niccoló Machiavelli a Titokzatos szépség komédiáját mutatják be Jordán Tamás, Molnár Piroska, Horgas Ádám, Hollósi Frigyes, valamint Szabó Győző főszereplésével, Bezerédi Zoltán rendezésében. A Karneválszínház előadásai augusztus 15-én kezdődnek és augusztus 20-ig tartanak.

Ismét megnyitja majd kapuit az Öreg Város Vására, várja vendégeit a Borok utcája, hastáncosaival a Keleti-udvar, a Ferences-kertben lévő történelmi témaparkban a római kort és a középkort idéző katonai bemutatók zajlanak, a Romkertben immár hagyományos módon rabszolgavásárt rendeznek, de ugyanitt hangzik majd el Szókratész védőbeszéde is, Jordán Tamás tolmácsolásában.

A jelmezes felvonulásnak idén közel ezer résztvevője lesz, egyre jobban bekapcsolódnak a programba az ország különböző történelmi hagyományőrző csoportjai, civil egyesületek, de a város lakossága, valamint a Szombathelyre látogató és a karneválra visszatérő turisták is. Idén a középkor erősítése mellett a felvonulás egyik fő látványossága az Olaszországból érkező száz zászlóforgató lesz.
Forrás: MTI