Nem csak szülőknek

Az Autizmusról (nem) csak szülőknek című kiadványát mutatta be szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai és Közművelődési Intézet. A kiadvány "elsősorban azoknak a szülőknek szól, akik nemrég szembesültek azzal, hogy gyermekük autista, így természe

Az Autizmusról (nem) csak szülőknek című könyvben az intézményben működő szülőklubon résztvevő előadók írásait, közérdekű információit, szakirodalmi ajánlásait valamint hasznos útmutatásait gyűjtötték össze.


Emlékezetett arra, hogy a megyei pedagógiai és közművelődési intézet az elmúlt év során a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány által támogatott Szülősegítő szolgáltatások című pályázatán ért el eredményt, ebből valósult meg a kiadvány is. A programon belül egyébként 10 alkalommal szülőklubot szerveztek az autizmussal élő gyermekek szüleinek, amely rendkívül sikeres volt - idézte fel az előzményeket a gyógypedagógus.


A rendezvények egyik része előadásokból állt, amelyet a szakma neves képviselői tartottak, másrészt pedig a megalakult szülőcsoport megbeszéléseiből, amelyen megosztották egymással tapasztalataikat, emellett hasznos tanácsokkal látták el egymást elsősorban a kommunikációs nehézséggel, a viselkedési problémákkal összefüggő témában.


A 300 példányban megjelent könyv fejezetei segítenek megérteni az autizmus kialakulásának okait, tájékoztatást adnak a jellemzőkről, kezelési, terápiás módokról, sőt az autizmussal élő tanulók továbbtanulási, pályaválasztási lehetőségeit is bemutatják.


Tariné Beregi Judit elmondta, hogy az érintett szülőknek a pedagógiai intézet tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottsága térítésmentesen juttatja el a kiadványt, amely egyrészt a szülőklub előadói írásait tartalmazza. A könyv szerzői között neves szakemberek találhatóak. Példaként említette Oláh Róza gyermekpszichiátert, Stefanik Krisztina, Bozsikné Víg Marianna és Csepregi András pszichológusokat, illetve Őszi Tamásnét és Gécziné Szentesi Juliannát, akik gyógypedagógusok.


A kiadvány fontos része, hogy hasznos információkat tartalmaz az intézményi elérhetőségekről, igénybe vehető jogi lehetőségekről, további szakirodalmi ajánlásokról.

Forrás: MTI