Római fesztivál

A légiósok és a barbárok csatájával, római esküvővel, rabszolgapiaccal és gladiátorviadallal színesített fesztivált rendeznek szombaton a Komárom-Esztergom megyei Tokodon, a közelben található római erőd romjainál.

A település római nevéből származó Gardellaca fesztiválon csatát vívnak az erődöt védő római légió tagjai és a támadó barbár seregek. Majd római piac nyílik az erőd előtt: Pannónia városaiból érkezett római és barbár kereskedők kínálják termékeiket, fazekasok, kézművesek, fegyverkovácsok mutatják be a korabeli technikát.

Délután a római esküvőn a pontifex - római vallási vezető - adja össze az ifjút és leányt. Az ókori rabszolgapiacon minden szabad polgár vásárolhat rabszolgát, majd a résztvevők megtekinthetik a gladiátorok harcát az arénában. A programot a község önkormányzata, a Gladius Történelmi Hagyományőrző Egyesület és a Gerecse Íjászok Egyesülete rendezi.

Tokod közelében az I. században létesült római kori település Gardellaca néven, a Várberek nevű fennsíkon több körbástyával körülvett erődítményének alapjai feltárva ma is láthatók.
Forrás: MTI