Muzsikáló Udvar

A Budapesti Vonósok hangversenyével kezdődik szombaton a Muzsikáló Udvar augusztus 5-ig tartó rendezvénysorozata a szegedi városháza neobarokk udvarán.

A Muzsikáló Udvart először 1970-ben a Szabadtéri Játékok kísérőrendezvényeként szervezték meg Vaszy Viktor kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a kiváló akusztikájú, 250-300 főt befogadó helyszínen, a nagyszabású produkciók mellett, igényes programokat kínáljanak a nézőknek - mondta Száz Krisztina, a szegedi önkormányzat zenei referense, a fesztivál szervezője kedden a programról tartott sajtótájékoztatón.

A fesztiválon mindig is szegedi vagy a városhoz kötődő elismert zenészek, illetve a pályájukat kezdő fiatal tehetségek léptek föl. A Muzsikáló Udvar ária- és dalestjét hosszú évekig Gregor József neve fémjelezte, de az a capella műfaj ma már meghatározó hazai együttese, a Fool Moon is már megalakulása óta rendszeres vendége a fesztiválnak - tudatta a szakember.

A koncertek sora a Budapesti Vonósok szombati hangversenyével kezdődik. Az 1977-ben alakult együttes Ph. E. Bach d-moll fuvolaversenyét, J. S. Bach h-moll szvitjét és Dvorák Szerenádját adja elő. Július 28-án a környező népek folklórja ihlette muzsikát játszó Fabula Rasa zenekar koncertezik Ferenczi György közreműködésével.

Július utolsó napján Kováts Kriszta és a Fool Moon vokálegyüttes Arany János balladák földolgozását adja elő, a következő este pedig három remek népdalénekes, Bognár Szilvi, Herczku Ági és Szalóki Ági fellépése következik, ők jazz és világzenei elemekkel megújított magyar és bolgár népdalokat énekelnek - sorolta a programokat Száz Krisztina.

Augusztus 4-én Berecz András énekes, mesemondó Balogh Kálmán nemzetközi hírű cimbalomművésszel lép föl. A fesztivál zárásaként pedig Tokody Ilona és Muskát András estje következik, az operaénekesek előadásában olasz barokk áriákat, belcanto szerzők műveit, valamint spanyol és nápolyi dalokat hallhat a közönség.
Forrás: MTI