Öl, butít, nyomorba dönt – és a fiatalkorú is megveheti.

A gyakoribbbb ellenőrzés, a súlyosbodó büntetések dacára minden második próbavásárlásnál kiszolgálták a fiatalkorúakat szeszesitallal, dohányáruval - állapítja meg az ombudsman kérdésére válaszolva a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke. A helyzeten a

Az ifjúság- és gyermekvédelem mellett elkötelezett biztos a 2008 tavaszi ellenőrzésekről megjelent hírek nyomán kért tájékoztatást a fogyasztóvédelem tapasztalatairól és arról, miként lehetne visszaszorítani a fiatalkorúak körében a szeszesitalok, dohánytermékek fogyasztását. A fogyasztóvédelem vezetője a tavalyi két vizsgálat tendenciáját kedvezőnek írta le, hiszen a 2007 tavaszihoz képest őszre jelentősen csökkent a kifogások száma. A változás azonban nem volt hosszú életű. Az idén tavasszal ismét minden második üzlet "megbukott" a 18 évnél fiatalabbakkal megszervezett próbavásárlásokon (amelyekhez a hatóság egyébként előre kérte a szülők és az iskolák hozzájárulását).

Általánosságban megállapítható, hogy a fiatalkorúak minden különösebb nehézség nélkül hozzájuthatnak alkoholos italhoz, cigarettához. A kereskedők és vendéglátósok közül sokan nem vesznek tudomást a vásárló életkoráról. "Előfordult az is, hogy akadt az üzletben egy "jószándékú felnőtt", biztonsági őr(!), vagy maga az üzletvezető(!), aki megvette a fiatalkorúnak a dohányterméket, esetleg a szeszes italt" – írja a Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke az ombudsmannak küldöttt tájékoztatójában.

Az eladók magyarázatai között a forgalom, a bevétel növelése és az esetleges konfliktus elkerülése is szerepel. A kifogások között elhangzott, hogy nemegyszer nehéz megállapítani, valójában hány éves a vásárló. Az ellenőrzéseken azonban azt is tapasztalták, hogy bár egyre több helyen kérik el a személyi igazolványt, a kereskedők az életkort "pontatlanul állapítják meg". A törvényi tilalom betartása nem tehető függővé a forgalmazó alkalmazottjának élettapasztalatától, illetve a vásárló testi fejlettségétől és magatartásától – utal a fogyasztóvédelem vezetője a Legfelsőbb Bíróság egy korábbi döntésére.

A szankciók tavaly nyár óta szigorúbbak. Az eljáró hatóság a fogyasztóvédelmi bírság kiszabásán túl legfeljebb egy évre megtilthatja, hogy alkoholt-dohányárut forgalmazzanak ott, ahol ilyesmivel kiszolgálták a fiatalkorúakat. Az ismételt jogsértés akár azzal is járhat, hogy – tekintet nélkül az esetleges fellebbezésre - ideiglenesen bezáratják az üzletet. Ilyenre már 2007-ben is többször volt példa.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke az ombudsmannak küldött válaszában össztársadalmi kérdésről ír, fontosnak nevezi a családi, iskolai nevelést és példamutatást. Emellett azonban továbbra is szükség van arra, hogy a hatóságok hatékonyabban kényszerítsék ki a gazdálkodó szervezetek jogkövető magatartását.
Forrás: MTI