Hungarikum fesztivál

Minőségi magyar termékek és készítőik, összesen csaknem félszázan mutatkoznak be a Szegeden szerdán kezdődő ötnapos Hugarikum fesztiválon.

A Tisza-parti városban első ízben megrendezendő fesztivál több lesz mint egy egyszerű gasztronómiai seregszemle, az ízletes magyar ételek mellett a vendégek megismerkedhetnek a kézműves mesterek hagyományos termékeivel, de hallhatnak magyar nótát, cigányzenét és operettet is - mondta Elekes Zoltán szervező a programokat bemutató sajtótájékoztatón.

A Széchenyi tér hatalmas platánjai alatt elsősorban a hagyományos magyar termékek készítői mutatkoznak be "a minőség a mennyiség rovására" szlogen jegyébe.

A látogatók kóstolhatnak mangalicából és szürkemarhából készült termékeket, libamájat, kürtőskalácsot, réteseket, lekvárokat, mézet, kenyeret, péksüteményeket.

Megízlelhetik Frittmann János, az év borásza remekeit, jobbnál-jobb pálinkákat, szikvizet és azzal készült szörpöket ihatnak, s ha az időjárás kedvez, akár fröccsökkel is hűsíthetik magukat - sorolta az ínyenceket váró lehetőségeket a szervező.

A kiállítók között lesznek fazekasok, selyem- és üvegfestők, szövők, kosárfonók, a vendégek megtudhatják, hogyan készül a halasi csipke, és találkozhatnak Rátkai Sándorral, az utolsó szegedi papucsosmesterrel is.

A fesztiválhoz számtalan kísérőrendezvény kapcsolódik, a városban két tárlat is látható a százötven esztendeje született cigányprímás, Dankó Pista relikviáiból, a Szent István téri víztoronynál szikvíz ipartörténeti kiállítás várja az érdeklődőket, a Szegedi Vadasparkban pedig a hagyományos magyar állattenyésztéssel ismerkedhetnek meg a látogatók - mondta Elekes Zoltán.
Forrás: MTI