Ember a Holdon - videóval

Július 21-e, hétfő van ma, ez már önmagában véve elég okot adna nekünk arra, hogy a Holdat ünnepeljük, hiszen róla nevezték el a mai napot még régen (erre utal például a Monday és a Lundi). De évforduló is indokolja ezt: 39 éve lépett először ember erre a

1969. július 21-én 3.56-kor Neil Armstrong a Hold felszínére lépett. A "kirándulás" során kitűzték az amerikai zászlót, és azóta felirat hirdeti az emberiség békés céljait. Mi egy illúzióval lettünk szegényebbek, hiszen végképp kiderült, hogy még sincs „sajtból a Hold”, ami ugye nagy kár, főleg ha szeretjük ezt a tejterméket fogyasztani.

Sokan sokfélét énekeltek már a Holdról, mi most áttérnék az égitestről egy más földrajzi kategóriához: a szigethez. Egészen pontosan a Hajógyári szigethez, ahol augusztus 11-től a zenéé és a fesztiválozóké a főszerep, hiszen indul a Sziget fesztivál (a Magyar Dal ünnepével). A nulladik napról ma már szót ejtettünk a Pont FM Iron Maiden játéka kapcsán. Aki esetleg nem tudná: hat szerencsés rajongó Magyarország egyetlen rock és sportadójának köszönhetően a színpadra léphet, és együtt vokálozhat kedvenceivel (további részletek a pontfm.hu oldalon az Iron Maiden játék menüpont alatt találhatóak).

Kicsit még előrébb utazva az időben elérkezünk augusztus 16-hoz. A szombati napon ugyanis a Nagyszínpadon az R.E.M. játszik, a cikk végén ehhez a koncerthez szolgáltatunk ízelítőt egy klip erejéig.

Az 1980-ban alakult R.E.M., kétségkívül az elmúlt huszonöt év egyik legfontosabb rockegyüttese. Nevük a Rapid Eye Movement szókapcsolat rövidítése, mely az alvás egyik fázisának jelölésére szolgál. Az alternatív rockzene zászlóshajójának tekinthető zenekar Michael Stipe vezetésével e sorok írójának szívébe a „Stand” című nótájával lopta be magát először. Azonban nem lepődnék meg, ha sokaknak elsőre a „Losing my religion” című daluk és az ehhez készített videoklip ugrana be (vagy az „Everybody hurts” ezen nem fogunk összeveszni). Idei zenei különlegesség a magyar fesztiválkínálatban, hogy a híres „Shiny happy people” című dalt létrehozó kooperáció mindkét együttese ellátogat hozzánk a nyáron. A számot ugyanis az R.E.M. a Balaton Soundon fellépő B-52’s énekesnőjével közösen készítették el. A már említetteken túl még órákig sorolhatnám a dalcímeket, amik együtt alkotják azt az egyedi zenei stílust, ami az R.E.M.-et jellemzi, már-már védjegyének számít (nem lehet kihagyni a rockosabb „Leave” és "What’s the frequency, Kenneth" számokat sem).

Most a „Man on the Moon”-nál kötünk ki, hiszen mégiscsak ma van a Hold nagy napja (bár tény, hogy nem tudjuk, hogy mennyire volt lelkes az emberi látogatóktól). A dal címe arra az összeesküvés-elméletre utal, mely szerint nem is volt ember a Holdon. Ezzel párhuzamosan vannak benne utalások arra, hogy talán a népszerű humorista, Andy Kaufman halála is csak „színjáték” lett volna. Talán az úriember nevét sokan az 1999-es, róla szóló (és ezután a dal után elkeresztelt) film előtt is ismerték. A Taxi (nem a francia film, hanem a sorozat többek közt Danny DeVitoval) Latkájaként vésődött be örökre az én tévés memóriámba. Érdekesség, hogy a dal alapján kapta a film is a "Man on the Moon" címet.

Jó szórakozást, hétfő koradélutáni lazulást, és minél több napsütést!