Szoptatás közben boldogsághormonokat is adnak az anyák?

Szoptatás közben az anyában oxitocinhormon termelődik, amely kijuttatja a tejet az emlőmirigyekből, egyúttal növeli a szeretet és bizalom érzését, ezzel biztosítva, hogy a csecsemő szükségletei kielégüljenek.

A folyamat sokáig töprengésre késztette a kutatókat, mert nagy mennyiségű oxitocinkibocsátására van szükség hozzá. Egy különleges számítógépes modell segítségével kutatók nemzetközi csapata (kínai, francia, olasz és brit részvétellel) megoldotta a rejtélyt - írja a Public Library of Science (PLoS) nyílt internetes tudományos folyóirat.


A kutatók tanulmánya szerint a szoptatás nem csak az oxitocin elválasztásában szerepet játszó, a hipofízisben található agysejteket érinti, de a hormon termelésébe bevonja a dendriteket is. A dendritek feladata normál körülmények között az, hogy az agysejtek közötti kommunikációs csatornákat létrehozzák.


A dendritek bevonódása a folyamatba azt eredményezi, hogy a neuronok közti kommunikáció javul, létrejön egy oxitocintermelésért felelős központ, melynek hatására rendszeres időközönként kiáramlik a hormon.


"Szoptatás alatt az oxitocinneuronok drámaian összehangolódva, egyszerre sülnek ki" - mondta Jianfeng Feng, a coventry-i Warwick Egyetem kutatója.

Forrás: MTI