Korai kezelés esetén hatékony

A genitális herpesz kezelését többnyire akkor kezdik meg, amikor már kialakult a betegség "visszatérő" jellege; egy új kutatás szerint azonban abban az esetben, ha a terápiát a diagnózis felállítása után azonnal megkezdik, nagyobb eséllyel lehet megakadál

A herpesz genitális a nemi szervek, a végbélnyílás körüli bőr és a környező területek nemi úton terjedő betegsége, amelyet a herpesz szimplex vírus okoz. A kórokozónak két alfaja van: a HSV-1 és a HSV-2. Az utóbbi általában nemi úton terjed, az előbbi pedig a száj fertőzését okozza, azonban mindkét típus érintheti a nemi szerveket, a kezeket (főleg a körömágyakat), de a test egyéb részeire is ráterjedhet.

A kezdeti elváltozás a fertőződést követő 4-7. napon alakul ki: viszketés, égő fájdalom és érzékenység képezik az első tüneteket. Ezután egy kis vörös folt jelenik meg, amit apró, fájdalmas hólyagocskák követnek: ezek kifakadnak és összeolvadnak, kerek fekélyeket hozva létre. Az általában fájdalmas fekélyek néhány nap alatt pörkösödnek, s 10 nap múlva hegesedéssel gyógyulhatnak. Az első elváltozás fájdalmasabb, hosszabb ideig zajlik és kiterjedtebb, mint a kiújuló folyamat, és lázzal, valamint rossz közérzettel járhat

Az Indianai Egyetem orvosi karán végzett vizsgálatokban 384 olyan beteg vett részt, akinél frissen diagnosztizálták a genitális herpeszt. A betegeknek véletlenszerűen vagy napi 1 gramm valacyclovir-hatóanyagú készítményt vagy placebót adtak 24 héten keresztül. A herpesznek a páciensek által bejelentett kiújulását az azt követő klinikai vizsgálat támasztotta alá.

A valacyclovir hatékonynak bizonyult a betegség kiújulásának megelőzésében: 24 hét után a gyógyszerelt betegek 71 százaléka arról számolt be, hogy nem tért vissza a herpesz. A placebót szedő csoportnál ez az arány csupán 43 százalékos volt.

A gyógyszert jól tolerálták a betegek, mellékhatásokról egyformán beszámoltak mind a készítményt, mind a placebót szedő csoport tagjai.

Mostanáig az orvosok nagyon kevés információval rendelkeztek arra nézve, hogy miként célszerű olyan herpeszes pácienseket kezelni, akiknél nem bizonyított a betegség kiújulása. A kutatók azt javasolják az orvosoknak, hogy fontolják meg egy szupresszív terápia lehetőségét, különösen a serdülők esetében, vagy olyanoknál, akik aggódnak, hogy megfertőzik egészséges partnerüket.

Forrás: MTI