Az első elítélt zaklató

Először ítéltek el egy férfit szexuális zaklatásért Kínában. Az eset azért precedensértékű, mert most először ültették át a gyakorlatba az ilyen ügyek kezeléséről szóló 2005-ös törvényt. Kínában a nők 79 százalékát inzultálták már szexuálisan.

Egy humánerőforrás-menedzser az első, akit bűnösnek találtak és elítéltek szexuális zaklatásért Kínában. Liu Lun irodájába invitálta egy beosztottját, Csen Tant, hogy megbeszéljen néhány munkával kapcsolatos dolgot.

Azonban miután a hölgy befáradt az irodába, a főnöke arra kérte őt, ugyan, legyen már a barátnője. Miután a nő elutasította a kérést, a férfi nyakon ragadta és megcsókolta őt. Csen Tan sikoltozni kezdett, a kollégái pedig hívták a rendőrséget.

A felmérések szerint a nők 79, a férfiak 22 százalékát zaklatták már szexuálisan Kínában. A mostani volt viszont az első eset, hogy a 2005-ben hozott törvényt sikeresen alkalmazták a gyakorlatban.

Kínában még messze van a nők esélyegyenlősége. A hölgyek gyakran találják magukat a fentihez hasonló helyzetekben, kénytelenek elviselni obszcén megjegyzéseket. Bevett gyakorlat, hogy a női alkalmazottak teát szolgálnak föl a férfi kollégáiknak, amíg ők folytatják a beszélgetést. Már többen indítottak pert szexuális zaklatásért kollégáik ellen.

Egy jól működő társadalomban 106, Kínában viszont 119 fiúra jut 100 lány. A társadalom még mindig többre becsüli a férfiakat, fiúáldásra vágynak a családok, hogy továbbvigyék a nevet és dicsőséget szerezzenek a famíliának.

A kommunista párt politikai bizottságának 25 tagjából is csupán egy nő.