Gyomorfekélyes múmiák

Életében gyomorfekélyben szenvedett az a kisfiú és felnőtt férfi, akiknek mumifikálódott földi maradványaira Mexikó északi részén bukkantak - a betegségre a gyomorszövetekben talált Helicobacter pylori DNS-maradványai utalnak.

A Helicobacter pylori a gyomorkapu (pylorus) szélsőségesen savas kémhatású közegében is életképes Gram-negatív baktérium, amely elősegíti a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulását. A kórokozó a fekáliával szennyezett étel- és víz fogyasztásával fertőz - olvasható a LiveScience angol nyelvű tudományos hírportálon és a Cosmos című ausztrál folyóiratban.

Mint Yolanda Lopez-Vidal,a Mexikói Nemzeti Egyetem mikrobiológusa rámutatott, a múmiák elhelyezkedése és a túlvilágra útravalóul adott tárgyak arra engednek következtetni, hogy 1350 körül hunyhattak el, vagyis ekkor a betegség már jelen volt abban a térségben, amelyet ma Mexikónak neveznek. Ez pedig megváltoztatja a betegség amerikai elterjedéséről vallott eddigi elképzeléseket, mivel így valószínűsíthető, hogy nem Kolumbusz hajósai hurcolták be az Újvilágba, hanem már az első, ázsiai telepesekkel megérkezett Amerikába 11 ezer éve.

A tetemek száraz helyen (az egyik a sivatagban, a másik egy barlangban) természetes úton mumifikálódtak. A gyors kiszáradás megakadályozta a testek bomlását, így megmaradtak a belső szervek, ahogy a baktérium DNS-e is.

Yolanda Lopez-Vidál és teamje endoszkóppal vett mintát a gyomorból, amelyben polimeráz láncreakció (PCR) segítségével mutatták ki a baktérium DNS-ét.
Forrás: MTI