Az SZDSZ ötpárti találkozót akar

Az SZDSZ ötpárti egyeztetést kezdeményez a miniszteri hatáskörben alapítványoknak adható támogatások keretösszegének megemelése miatt - tájékoztatta Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője pénteken az MTI-t.

A kormánydöntés nélkül, miniszteri hatáskörben folyósítható alapítványi támogatások keretének 7 millió forintról 100 millió forintra történő emelése az SZDSZ számára akkor is elfogadhatatlan, ha az alapítványoknak adható állami forrásokat e döntés önmagában még nem növeli meg - olvasható a liberális ügyvivő közleményében.

Gulyás József szerint "a Zuschlag-ügy során megismert anomáliák után" a szocialista kormánynak nem lett volna szabad ilyen szabályozással előállnia. Mint írta, pártja indokoltnak tartja, hogy még az őszi ülésszak előtt ötpárti egyeztetés kezdődjék a pártfinanszírozásról. A szabad demokraták azt szeretnék, ha még a 2009-es európai parlamenti választások előtt érvénybe lépne az új szabályozás - teszi hozzá.

Az SZDSZ álláspontja szerint nem rendeleti úton, hanem törvényben kellene meghatározni az egyedi miniszteri döntések alapján kiosztható összegek maximumát. A liberálisok nem tartják indokoltnak, hogy ez a keret 8-10 millió forintot meghaladjon.

Az ellenzéki párt kezdeményezi, hogy már a jövő évi költségvetési törvényben szerepeljen a tárcavezetők által egyedi döntés alapján odaítélhető keret, így azt rendeletekkel később nem lehetne módosítani.

Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön azt mondta, az alapítványi támogatásokra továbbra is az eddigi szigorú szabályok vonatkoznak; a változás annyi, hogy 100 milliós forintösszegig nem kell kormánydöntés, arról az adott tárca vezetője saját hatáskörben dönt.
Forrás: MTI