A fővárosban volt a legnagyobb a vihar

A katasztrófavédelem adatai szerint az országban a fővárost sújtotta a leginkább az éjjeli vihar. Budapesten a tűzoltókat több mint hetven helyre riasztották, fennakadások voltak a tömegközlekedésben is. A meteorológusok szerint pénteken is viharos szélre

Budapesten több mint hetven helyre riasztották a tűzoltókat a csütörtöki vihar miatt. Főként a kidőlt fák és a pincéket elárasztó víz okozott problémát. A viharban senki nem sérült meg - mondta Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az MTI-nek.

Az országban még Pest megyéből jelentettek viharkárokat, itt több mint tíz helyre vonultak a tűzoltók - mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.
A tömegközlekedésben is fennakadásokat okozott a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső a fővárosban. A sok víz miatt több mint tíz vonalon állt le a villamos-, a busz- és a troliközlekedés este kilenc óra után. Péntek reggel azonban már minden járat rendben elindult - mondta Freud András, a BKV fődiszpécsere az MTI-nek.

Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hangsúlyozta: pénteken az ország keleti és déli részén kell zivatarokra számítani, viharos széllökésekkel és jégesővel. A viharok idején a hirtelen lehulló nagy mennyiségű eső is gondot okozhat - tette hozzá.

Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy főleg a Dunántúl északi részén, és az északi országrészben hullott jelentősebb mennyiségű csapadék este és éjszaka, de ez nem volt szélsőségesen sok. Az OMSZ mérőállomásainak adatai szerint a legtöbb csapadék Aszódon esett, 27 milliméter, Miskolcon mintegy 26 millimétert, a fővárosban pedig 23 millimétert mértek.

Vadász Vilmos tájékoztatása szerint a júliusban eddig lehullott csapadék mennyisége nemcsak a fővárosban volt lényegesen több az átlagosnál, hanem például Nyíregyházán is, ahol eddig 80 milliméternyi csapadék hullott. A nyugati határszélen, Szentgotthárdnál viszont 100 milliméternél is több esett.

Ugyanakkor a csapadék nagy része zivatarokból hullott, s így a mért adatok nem feltétlenül tükrözik a tényleges elosztást, ennél nagyobb mennyiség is leeshetett, s kis területen belül is igen nagy különbségek lehetnek a csapadék mennyiségét illetően.

Voltak azonban olyan területei is az országnak, ahol igen kevés csapadék hullott. Példaként említette Paksot és környékét, ahol ebben hónapban 5,6 milliméter csapadék esett, hasonló a helyzet a Duna-Tisza köze déli részén, illetve Tolna megye egyes részein.

Összességében elmondható, hogy csapadékosabb az idei nyár az ország kétharmadán, mint a korábbi években. Nemcsak júliusban, hanem júniusban is lényegesen több csapadék esett, mint a megszokott.

Vadász Vilmos elmondta, hogy nem fejeződött be a csapadékos időszak, továbbra is változékony marad az idő.
Péntek késő délutántól, estétől már kezd felszakadozni a felhőzet az ország felett. A hét végén pedig már sok napsütésre és csak frissítő záporokra lehet számítani.

Vasárnap, hétfőn éri el az országot egy újabb front, ami várhatóan ismét okoz lokálisan csapadékot.