Nem nő az ukrán olimpikonok jutalma

Az összeget tekintve a négy évvel ezelőttivel megegyező állami pénzjutalomra számíthatnak a pekingi olimpián érmet szerző ukrán sportolók.

Annak ellenére, hogy az utóbbi évek ukrajnai inflációja jelentős mértékben csökkentette az olimpiai érmeseknek járó pénzjutalom értékét, annak összege nem fog változni az idei nyári játékok esetében. A pekingi olimpián aranyérmet szerző ukrán sportolóknak továbbra is 100 ezer dollárnak megfelelő jutalomösszeggel kell beérniük, míg az ezüstérmesek 70 ezer, a bronzzal hazatérők pedig 50 ezer dollár prémiumot kapnak - írta csütörtökön a Gyelo című ukrán gazdasági napilap.

Az újság által idézett Volodimir Brinzak, az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság helyettes elnöke szerint az érmeseknek járó jutalmak összegét a 2004-es athéni olimpia előtt tudatosan úgy állapították meg, hogy legyen bennük "tartalék". Az olimpiai érmek után fizetendő prémium összegét igen bonyolult eljárással, csak az állami vezetés engedélyével lehetne növelni - tette hozzá. Amint azt kifejtette, legutóbb a győztes ukrán olimpikonok tiszteletdíját magasnak tartották más országok sportolóival összehasonlítva, míg a jelenlegi vélekedések szerint annak mértéke teljesen megfelel a mostani viszonyoknak.

A négy évvel ezelőtti athéni nyári olimpiai játékokon az ukrán sportolók kilenc arany-, öt ezüst- és kilenc bronzérmet szereztek, az ukrán államtól ezért a teljesítményért összesen 1,7 millió amerikai dollárnak megfelelő pénzjutalmat kaptak. Kijevben most az akkorinál jóval szerényebb teljesítményt várnak az ukrán sportolóktól. Jurij Pavlenko családügyi, ifjúsági és sportminiszter véleménye szerint a pekingi olimpián Ukrajna jó, ha 13-15 érmet szerez.
Forrás: MTI